Svampgratinerad fläskfilé

Serverar: 4 portioner

Serveras med hasselbackspotatis eller en krämig potatisgratäng. Mums

Ingredienser

  • ca 700 g fläskfilé
  • Marinad
  • 3/4 dl konjak
  • ½ msk stött rosmarin
  • smör till stekning
  • 4 stora tomater
  • olivolja
  • Svampsås
  • 250 g champinjoner eller blandsvamp
  • smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2½ dl köttbuljong på tärning
  • 1 dl grädde
  • ½ dl sky
  • 1 tsk kinesisk soya
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dl riven lagrad ost
  • Instruktioner

    1. Ugn: 225 grader. Skär fläskfilén i 1½ cm breda skivor och marinera dem några timmar i konjaken. Tag upp köttet och torka av det. OBS spara marinaden. Bryn köttet på båda sidorna i smör i en stekpanna. Lägg köttet omlott i en ugnssäker form. Skölj ur stekpannan med marinaden och sila ner skyn i såsen.
    2. Svampsås: Skiva svampen och fräs den i smör. strö över mjölet, rör om och häll över köttbuljong och grädde. Koka såsen några minuter. Här silas skyn från köttet ner i svampsåsen och smakas av med soya, salt och svartpeppar. Häll den heta såsen över filéskivorna och strö över gratängosten. Ställ tomathalvor vid sidan om köttet i formen och pensla snittytan på tomaterna med olivolja.
    3. Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Amatoeren 11 mars 2009

    Jättegott!! Och enkel att göra. Tack för receptet!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben