Svampgratinerad fläskfilé med saffransris

Serverar: 4 portioner

En vacker och smakrik allt i-ett rätt som är festfin att bjuda på. Använd valfri svamp i stuvningen.

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 3 dl ris
  • 5 dl vatten
  • 1 kuvert saffran, ½g
  • 1 dl riven lagrad ost
  • Svampstuvning
  • 1 liter rensad valfri svamp
  • 3 msk smör
  • 2½ msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1½ tsk soja
  • 3 msk finhackad persilja
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Putsa köttet, salta och peppra och bryn runt om i smör i en stekpanna. Lägg över i en ugnsform och stek vidare i ugnen ca 18 minuter. Koka under tiden ris enligt anvisning på förpackningen. Häll i saffran i risvattnet. Dela svampen i bitar. Fräs i kastrull tills den mesta vätskan kokat in. Tillsätt smör och låt fräsa 5-10 minuter. (ta undan några fina svampbitar till garnering) Rör ner mjöl, späd med mjölk och grädde, rör hela tiden. Låt koka på svag värme 8-10 minuter. Smaka av med kryddor. Tillsätt lite soja för att ge stuvningen färg och rör ner finhackad persilja. Lägg det kokta riset i en smord ugnsform. Skär köttet i skivor och lägg i en rad på risbädden. Häll över 3/4 av stuvningen. Strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen 8-10 minuter.
    2. Garnera med stekt svamp och kryddgrönt och servera den resterande såsen bredvid.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben