Svampgratinerad nötfilé

Serverar: 4 portioner

Dett är en rätt som vi gör varje nyårsafton, annars blir det ramaskri. Jag använder alltid älgfilé, men det går bra med vilken sorts filé du själv föredrar. Jag brukar också blanda champinjonerna med lite trattkantareller. Du kan förbereda den här kalasrätten, och bara gratinera strax före serveringen. Det är mycket gott!

Ingredienser

  • 400 - 500 g nötfilé
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Vitlökspulver (valfritt)
  • Till svampstuvningen
  • 300 g champinjoner eller 2 brk (à 200g) konserverad svamp
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 11/2 dl svampspad och köttsky
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Vitlökspulver (valfritt)
  • 1 äggula
  • Till gratinering
  • 2-3 msk riven ost
  • Instruktioner

    1. Börja med att steka filén. Bryn fettet i en stekpanna och bryn filén långsamt runt om. Krydda den med salt och peppar.
    2. Efterstek under lock på svag värme 20-25 minuter utan spädning. Ta upp filén. Späd i pannan med lite vatten så du får lite sky.
    3. Under tiden som filén steks färdig gör du svampstuvningen. Skölj champinjoner eller häll av spadet på den konserverade svampen. Hacka svampen fint ( är svampbitarna för stora binder inte svampstuvningen köttskivorna).
    4. Smält fettet i en kastrull och fräs svampen en stund. Strö över mjölet och rör om. Späd med grädde, svampspad och köttsky. Koka stuvningen i ca 10 minuter.
    5. Smaka av med salt, peppar och ev vitlökspulver. Rör i äggulan och låt stuvningen svalna.
    6. Skär filén i skivor. Lägg dem på ett smort ugnssäkert fat. Bred en del av stuvningen mellan skivorna och resten ovanpå (man limmar ihop filéskivorna med stuvningen,så det blir en "hel" filé igen). Strö över riven ost.
    7. Så långt kan rätten göras iordning i förväg.
    8. Gratinera i stark ugnsvärme, 250 grader, tills rätten fått fin färg. Servera gärna med hasselbackspotatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    tjorven74 4 juni 2011

    Mycket gott!!! Tack för receptet!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben