Svartvinbärsparfait med citronkakor

Små goda knapriga kakor passar bra till en krämig och len parfait. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock.

Ingredienser

  • ½ liter frysta svarta vinbär
  • 1 1/4 dl socker
  • 4 äggulor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Citronkakor
  • 4 dl vetemjöl
  • 3/4 dl socker
  • 200 g kallt smör i kuber
  • 1 äggula
  • Finrivet skal av 2 citroner
  • 2 msk socker
  • Instruktioner

    1. Rör vinbär och 1/4 dl socker med en träslev så att sockret löser sig och bären mosas något. Sila av så att du får ca 4 msk bärsås. Vispa äggulor, resterande socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
    2. Vispa grädden lätt. Blanda äggsmet, grädde och rårörda vinbär. Klä portionsformar med plastfolie. Fyll smeten i formarna och ställ i frysen ca 4 timmar.
    3. Citronkakor: Mixa mjöl, socker och smör till en smulig deg. Tillsätt äggulan och kör snabbt till en smidig deg. Låt degen vila kallt minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
    4. Dela degen i 4 delar och rulla till tjocka längder. skär i tunna skivor och platta ut kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Blanda citronskal och socker och strö över kakorna. Grädda i ugn ca 10 minuter.
    5. Stjälp upp parfaiten på tallrikar och servera lite bärsås och citronkakor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben