Texas chili con carne

Serverar: 7 portioner

Tid: 2 timmar

En äkta chili med mycket smak Många i Texas hävdar att det är där chili con carne har sitt ursprung. En äkta chili därifrån ska, menar kännarna, inte innehålla bönor (de serveras separat) och lagas med köttbitar samt mycket chili.

Ingredienser

  • 1.2 kg högrev
  • 1 tsk salt
  • 140 g skivat bacon
  • 2-3 msk olja
  • 1 st finhackad liten gul lök
  • 2 st finhackade färska jalapeño
  • 3 st finhackade vitlöksklyftor
  • 400 g krossade tomater (1 burk)
  • 1 msk limejuice
  • 4 dl vatten
  • 1 msk maizena + vatten
  • Salt
  • Svartpeppar ur kvarn
  • Kryddblandning
  • 1 ½ msk anchochilipulver eller 1 stor anchochili
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk spiskumminfrön eller 2 tsk mald Spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • ½ dl vatten
  • Tillbehör
  • Riven cheddarost
  • Fintärnad avokado
  • Finhackade korianderblad
  • Finhackad lök
  • Tunnskurna tomater
  • Gräddfil eller crème fraîche
  • Instruktioner

    1. Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i 3 centimeter tjocka tärningar. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.
    2. Mixa alla ingredienser till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn pasta. Ställ åt sidan.
    3. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.
    4. Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner kryddblandningen och fräs i ett par minuter.
    5. Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt baconet de sista 5 minuterna.
    6. Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 - 3 dagar. Grytan blir bara godare av det.
    7. Servera med tillbehören samt mjuka eller hårda majsbröd, majschips och olika bönor (varma eller kalla).

    Liknande recept

    Kommentarer (5)

    haunter 27 augusti 2009

    Kanongod! Är inte fel att tillsätta mer chili än i receptet.

    lenita5 24 februari 2010

    Underbar chili, den godaste jag ätit faktiskt!!!! Tillsatte svarta bönor på slutet, inte fel alls :)

    poffe1 15 oktober 2011

    bra recept

    TheRealFaust 22 oktober 2011

    Skall testa, återkommer med kommentarer efteråt, men det ser verkligen lovande ut.

    TheRealFaust 25 oktober 2011

    Har nu testat och jag måste ge betyget 97 av 100 små pudlar, en härlig rätt som går att krydda precis hur mycket man vill. Enkelt recept och inte alls krångligt att tillaga denna trevlige maträtt.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben