En äkta chili med mycket smak
Många i Texas hävdar att det är där chili con carne har sitt ursprung. En äkta chili därifrån ska, menar kännarna, inte innehålla bönor (de serveras separat) och lagas med köttbitar samt mycket chili.
Ingredienser
1.2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2-3 msk olja
1 st finhackad liten gul lök
2 st finhackade färska jalapeño
3 st finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (1 burk)
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
Salt
Svartpeppar ur kvarn
Kryddblandning
1 ½ msk anchochilipulver eller 1 stor anchochili
1 msk chilipulver
1 msk spiskumminfrön eller 2 tsk mald Spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ dl vatten
Tillbehör
Riven cheddarost
Fintärnad avokado
Finhackade korianderblad
Finhackad lök
Tunnskurna tomater
Gräddfil eller crème fraîche
Instruktioner
- Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i 3 centimeter tjocka tärningar. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.
- Mixa alla ingredienser till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn pasta. Ställ åt sidan.
- Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.
- Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner kryddblandningen och fräs i ett par minuter.
- Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt baconet de sista 5 minuterna.
- Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 - 3 dagar. Grytan blir bara godare av det.
- Servera med tillbehören samt mjuka eller hårda majsbröd, majschips och olika bönor (varma eller kalla).
Liknande recept
Kommentarer (5)
Kanongod! Är inte fel att tillsätta mer chili än i receptet.
Underbar chili, den godaste jag ätit faktiskt!!!! Tillsatte svarta bönor på slutet, inte fel alls :)
bra recept
Skall testa, återkommer med kommentarer efteråt, men det ser verkligen lovande ut.
Har nu testat och jag måste ge betyget 97 av 100 små pudlar, en härlig rätt som går att krydda precis hur mycket man vill. Enkelt recept och inte alls krångligt att tillaga denna trevlige maträtt.