Thais Pomelo-sallad med räkor

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Jag hittade billiga pomelo på torgmarknaden (ser ut som en jättegrapefrukt) och tänkte jag skulle lära mig något nytt. Sen hittade jag ett recept på rasamalaysia.com och gjorde en överraskande och otroligt god sallad att ha till förrätt eller tillsammans med en asiatisk wok.

Ingredienser

  • 1 pomelo (1-2 kg)
  • 2 dl skalade och kokta räkor
  • 1½ dl kokosflingor
  • 1½ dl kokosmjölk
  • 1 tsk torkade flingor av chilipeppar
  • 4 msk finhackad gul lök eller sharlottenlök
  • 2 klyftor vitlök, pressad
  • 2 msk vegetabilisk olja (ung olivolja går bra, inte extra virgin)
  • 0.75 dl rostade jordnötter (eller pinjenötter)
  • 1 lime, saften
  • 2 msk asiatisk fisksås (blir gott utan också)
  • 1 dl färska korianderblad
  • Instruktioner

    1. I en liten stekpanna, stek på mellanvärme lök, vitlök, torkade chilipepparflingor i oljan tills löken är genomskinlig. Tillsätt kokosmjölken och koka upp. Ta av från värmen.
    2. I en liten gryta torr rosta kokosflingorna tills de börjar bli bruna. Försiktigt, för de bränner lätt! Ta av från värmen och låt kallna. Skala räkorna, eller om de är råa, koka upp och rensa. ställ åt sidan.
    3. Rensa ur fruktköttet från pomelon och skär bort de hårda mellanväggarna. Lägg i en skål för att blanda med övriga ingredienser.
    4. Tillsätt de kokta räkorna, kokos-lök blandningen, de rostade kokosflingorna, de rostade jordnötterna och korianderbladen till pomeloskålen.
    5. Tillsätt 2msk limejuice och 2 msk fisksås till pomeloskålen. Blanda mycket försiktigt med händerna. Smaka av. Tillsätt mer limejuice eller evt lite socker till blandningen.
    6. Lägg upp i en serveringsskål, strö rostade nötter och rostade kokosflingor över. Ytterligare några färska korianderblad ser fint ut på toppen. Ät omedelbart och njut!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben