Timjansdoftande löksoppa gratinerad med Västerbottensost

Serverar: 4 portioner

Löksoppa är en favoritsoppa för mej, denna är en variant som låter underbar!

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 purjolök (den ljusa delen)
  • 1 liter kycklingbuljong
  • 1/2 msk svenskt smör
  • 1/2 msk vetemjöl
  • 1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • Salt
  • Peppar
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • 1/2 baguette
  • 2 dl lätt crème fraiche franska örter
  • Instruktioner

    1. Skär den gula löken i klyftor, vitlöken i mindre bitar och purjolöken i centimetertjocka skivor. Värm buljongen. Smält smöret i en stor kastrull på medelhög värme. Stek löken gyllenbrun, strö över mjölet och rör runt ordentligt. Häll buljongen över löken. Tillsätt vin och timjan och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
    2. Sätt ugnen på 250°. Fördela soppan i fyra ugnsfasta skålar. Skär baguetten i tunna skivor.Toppa soppan med baguetteskivorna och strö över Västerbottensost. Gratinera i ugn ca 5 min eller tills osten har fått fin färg. Garnera med extra timjanblad och servera med en klick crème fraiche.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    begeanka 15 september 2008

    Västerbottenostsoppa, mums!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben