Tjälknöl med rostat potatistomp och enbärssås

Serverar: 4-6 portioner

Köttet blir saftigt ljusrosa och mört. Här serveras den kall med rostat potatistomp och ljuvlig enbärssås.

Ingredienser

  • 1 kg fryst älgstek
  • 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • ½ dl socker
  • 1 tsk krossade enbär
  • 1 gurka
  • ½ dl ättikssprit 12%
  • 1 dl socker
  • 1½ dl vatten
  • 1 msk hackad persilja
  • 1½ dl syltlök
  • 1 kg fast potatis
  • 1 gul lök
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk viltfond
  • 300 g trattkantareller
  • Enbär
  • Smör
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt in den frysta steken på ugnsgaller med plåt under i mitten av ugnen. Sätt ugnen på 90 grader. Baka ca 8-9 timmar över natten. Sätt in en stektermometer efter 5 timmar och ta ut steken ut ugnen när den har innertemperatur på 60 grader.
    2. Koka upp vatten, salt, socker och 1 tsk krossade enbär. Lägg ner den varma steken i lagen och låt svalna ca 4 timmar. Ta upp och torka av med hushållspapper.
    3. Skiva gurkan tunt och blanda med ättika, socker, vatten och salt. Ställ i kyl fram till servering. Blanda med syltlök och hackad persilja strax innan servering.
    4. Sätt ugnen på 225 grader 1 timme innan servering.
    5. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Blanda med 1 msk olja i en ugnsform. Lägg några smörklickar i formen. Salta, peppra och sätt in i mitten av ugnen ca 30 minuter.
    6. Skala och finhacka löken, fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt grädde, fond och 1 tsk krossade enbär. Låt reducera till hälften så att såsen blir lite tjockare. Stöt potatisen i formen och rosta ytterligare 15 minuter så att stompen får riktigt fin färg.
    7. Fräs svampen med smör och servera tillsammans med tunt skivad stek, rostad potatis, pressgurka och sås.

    Liknande recept

    4.9
    20-25
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben