Goda bröd kan det aldrig bli för många av, här ett formbröd med lite fibrer som även är gott att rosta...
Ingredienser
25 g jäst
25 g smör
3 dl mjölk
1 tsk hel fänkål
1 tsk hel kummin
1/2 tsk salt
1 1/2 dl fiberberikade havregryn
1 1/2 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
Instruktioner
- Stöt kummin och fänkål i en mortel.
- Smula sönder jästen i en degbunke.
- Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm under omrörning tills vätskan blir fingervarm, 37°.
- Rör ut jästen med lite av vätskan och tillsätt sedan resten.
- Rör ner salt, kummin, fänkål, havregryn, rågsikt och mjöl och arbeta degen blank och smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 1 tim.
- Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen.
- Forma degen till en avlång kaka och lägg i en smord form. Tryck ut så att degen täcker hela bottnen. Forma degen i formen så att den sluttar från kanterna och neråt, så den blir lägre i mitten. På så sätt blir brödet mer jämnhögt över hela bredden.
- Låt jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
- Grädda i nedre delen av ugnen vid ca 200° i cirka 30 min.
- Stjälp upp brödet på galler och pensla med hett vatten när det är färdiggräddat. Låt svalna på galler under duk.
Liknande recept
Kommentarer (0)