Tobbes fiberformbröd

Serverar: 1 portioner

Goda bröd kan det aldrig bli för många av, här ett formbröd med lite fibrer som även är gott att rosta...

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk hel fänkål
  • 1 tsk hel kummin
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl fiberberikade havregryn
  • 1 1/2 dl rågsikt
  • 4-5 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Stöt kummin och fänkål i en mortel.
    2. Smula sönder jästen i en degbunke.
    3. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm under omrörning tills vätskan blir fingervarm, 37°.
    4. Rör ut jästen med lite av vätskan och tillsätt sedan resten.
    5. Rör ner salt, kummin, fänkål, havregryn, rågsikt och mjöl och arbeta degen blank och smidig.
    6. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 1 tim.
    7. Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen.
    8. Forma degen till en avlång kaka och lägg i en smord form. Tryck ut så att degen täcker hela bottnen. Forma degen i formen så att den sluttar från kanterna och neråt, så den blir lägre i mitten. På så sätt blir brödet mer jämnhögt över hela bredden.
    9. Låt jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
    10. Grädda i nedre delen av ugnen vid ca 200° i cirka 30 min.
    11. Stjälp upp brödet på galler och pensla med hett vatten när det är färdiggräddat. Låt svalna på galler under duk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben