Tobbes fläderblomsmarmelad
Det här blev över förväntan bra, många goda bakverk att vänta med marmeladen som ingrediens.
Ingredienser
30 nyplockade klasar fläderblommor
1 st citron
25 g vinsyra
2 kg strösocker
1 liter vatten
180 ml pektin (Certo)
Instruktioner
- Skaka blomklasarna så att damm och eventuella insekter ramlar bort. Skölj blomklasarna.
Tvätta citronerna noga i ljummet vatten. Skiva dem tunt.
Varva blommor, citron och vinsyra.
Koka upp vattnet med 1 kg socker så sockret löser sig. Häll det över blommorna och låt det hela stå 3-4 dygn.
Sila bort citron och blommor.
Koka upp med 1 kg socker och låt koka livligt 1 minut.
Tag grytan från värmen och rör ner pektinet. Rör sakta i 5 minuter.
Häll i väl rengjorda burkar och tillslut dem. Förvaras kallt.
- Om marmeladen blir för tunn/lös kan den kokas upp igen och mer pektin tillsättas.
Använd som smörgåspålägg, fyllning i kakor och tårtor eller till garneringsgelé till tårtor.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Har aldrig gjort just fläderblomsmarmelad, men behövs det verkligen 2 kg socker? Låter väldigt mycket till 1 l vatten och 1 citron.