Tobbes fläderblomsmarmelad

Det här blev över förväntan bra, många goda bakverk att vänta med marmeladen som ingrediens.

Ingredienser

  • 30 nyplockade klasar fläderblommor
  • 1 st citron
  • 25 g vinsyra
  • 2 kg strösocker
  • 1 liter vatten
  • 180 ml pektin (Certo)
  • Instruktioner

    1. Skaka blomklasarna så att damm och eventuella insekter ramlar bort. Skölj blomklasarna. Tvätta citronerna noga i ljummet vatten. Skiva dem tunt. Varva blommor, citron och vinsyra. Koka upp vattnet med 1 kg socker så sockret löser sig. Häll det över blommorna och låt det hela stå 3-4 dygn. Sila bort citron och blommor. Koka upp med 1 kg socker och låt koka livligt 1 minut. Tag grytan från värmen och rör ner pektinet. Rör sakta i 5 minuter. Häll i väl rengjorda burkar och tillslut dem. Förvaras kallt.
    2. Om marmeladen blir för tunn/lös kan den kokas upp igen och mer pektin tillsättas. Använd som smörgåspålägg, fyllning i kakor och tårtor eller till garneringsgelé till tårtor.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    husmusen88 11 maj 2012

    Har aldrig gjort just fläderblomsmarmelad, men behövs det verkligen 2 kg socker? Låter väldigt mycket till 1 l vatten och 1 citron.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben