Tomatsås på färska tomater

Tomatsås är ett bra sätt att konservera sommaren på. Stoppa såsen i frysen och du får sommarkänsla närhelst du plockar fram den. Detta blir ganska mycket sås

Ingredienser

  • Ca 2 kg tomater, gärna hemodlade solmogna
  • 2 gula lökar
  • 1 chili av valfri styrka
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk balsamvinäger
  • ½ dl vitt vin, knappt
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl färsk basilika
  • Salt
  • Peppar
  • Olivilja
  • Instruktioner

    1. Hacka löken, vitlöken och chili. Skär tomaterna i bitar (ta bort kärnorna om du vill ha en slätare sås). Hacka basilikan.
    2. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en stor gryta eller kastrull. Fräs lök, vitlök och chili utan att det tar färg. Lägg i tomatbitarna och låt fräsa några minuter. Strö över socker och smula över buljongtärningen. Häll på balsamvinäger och vin, sänk värmen och sätt på locket.
    3. Låt puttra i ca 1 timme. Håll koll så att det inte kokar torrt, späd i så fall med lite vatten.
    4. Lägg i basilikan, smaka av med salt och peppar och låt puttra 10 minuter till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Spenatfyllda pannkakor
    Pannkakorna är fyllda med spenat, täckta med tomatsås och gratinera...

    Gott av auberginer
    Visst är det gott med olika röror att doppa tilltugg i medan man vä...

    Gott av auberginer!
    Visst är det gott med olika röror att doppa tilltugg i medan man vä...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben