Tomatterrin med pesto och mozzarella

Serverar: 6 portioner

Förbered gärna terrinen dagen före eftersom det tar minst fyra timmar för den att stelna.

Ingredienser

  • 1 squash, 400 g
  • 1 kg mycket mogna tomater
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • ½ kruka basilikablad
  • 5 gelatinblad
  • Pesto
  • 1 kruka basilika
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl pinjenötter
  • 3/4 dl olivolja
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Tillbehör
  • 12 tunna skivor parmaskinka
  • 125 g minimozzarella
  • Basilikablad
  • Olivolja
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skiva squashen tunt på längden, gärna på en mandolin eller med en osthyvel. Koka upp lättsaltat vatten i en vid gryta eller stekpanna och blanchera squashskivorna 1 minut. Ta upp med en hålslev och lägg dem i iskallt vatten. Låt rinna av på handduk.
    2. Klä en avlång form, 3/4 liter, med plastfolie. Lägg squashskivorna lite omlott i botten och upp på kanterna. Ställ kallt.
    3. Lägg tomaterna 20 sekunder i kokande vatten. Spola dem i kallt vatten och dra av skalen.
    4. Skiva tomaterna, smält dem på svag värme tillsammans med salt, peppar och basilikablad under lock 15 minuter.
    5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Smält gelatinbladen i tomaterna under omrörning.
    6. Häll tomaterna i formen. Täck med plastfolie och ställ formen i kylen för att stelna, ca 12 timmar.
    7. Pesto: Lägg basilikabladen i en hög smal bunke. Skala, dela och lägg ner vitlöksklyftorna, pinjenötterna och olivolja. Mixa snabbt med mixerstav och tillsätt parmesanost, salt och peppar.
    8. Servering: Vänd terrinen och skär den i 1½ cm breda skivor med vass, ev varm kniv. Lägg upp på tallrikar, servera med minimozzarella, pesto och basilikablad. Ringla över olivolja och mal över svartpeppar från kvarn.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben