Toscakaka

Den är kanon god, mycket nötter och mandel.

Ingredienser

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g kallt smör
  • 1 ägg
  • 1 dl gräddfil
  • Toscaglasyr
  • 100 g sötmandel skalad och skållad
  • 100 g hasselnötter
  • 50 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 msk mjölk
  • 1msk sirap
  • Instruktioner

    1. Toscaglasyren: Rosta nötterna i 175 grader i ugnen tills skalet börjar att spricka. Gnugga av det mellan händerna. Hacka hälften av mandeln och nötterna.
    2. Smält smöret och tillsätt socker, mjöl, mjölk, sirap, mandel och nötter, både hackade och hela. Blanda väl och låt glasyren sjuda upp utan att koka. Ta av den från plattan.
    3. Kaksmet: Blanda mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt smöret i bitar och blanda till en grynig massa.
    4. Gärna i matberedare.
    5. Tillsätt ägg och gräddfil och arbeta till en slät smet.
    6. Bred ut den i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    7. Grädda strax under mitten i 173 grader ca 35 minuter.
    8. Höj värmen till 250 grader.
    9. Bred toscaglasyren över kakan och grädda mitt i ugnen tills glasyren har fått fin färg 5-10 minuter.
    10. Låt kakan svalna något innan den lossas från formen.

    Liknande recept

    4.6
    45 min
    10
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben