TOSCAKAKA med apelsin och hasselnötter

Serverar: 8 portioner

En ny version på gammal klassiker! Under det krispiga täcket av hasselnötskärnor gömmer sig en saftig kaka med smak av apelsin.

Ingredienser

  • 100 g smör/marg
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • rivet skal + saft av ½ apelsin
  • Glasyr
  • 100-150 g grovt hackade hasselnötskärnor
  • 50 g smör/margarin
  • ¾ dl strösocker
  • 2 msk mjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • Instruktioner

    Kakan: Rör smör och socker poröst och tillsätt äggen ett i taget. Rör ner apelsinskal + saft. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt. Bred ut smeten försiktigt (den är ganska tjock) i en smord och bröad form med löstagbar botten eller i en liten långpanna. Bli inte förskräckt över att det bara blir ett tunt lager smet, men se upp så att ströbrödet inte lossnar när den bres ut i formen! Grädda ca 15 min i 200 grader (nedre delen av ugnen) och bred över glasyren. Fortsätt att grädda, nu i mitten av ugnen, i ca 10 min.Glasyren: Lägg smör, socker, mjölk och mjöl i en kastrull och sjud på svag värme tills den tjocknar. Häll i nötterna, blanda runt och bred sedan över kakan.

    Liknande recept

    4.6
    45 min
    10
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben