Tranans filmjölksbröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

När vi åt middag på Tranan i Stockholm för några år sedan åt vi ett vansinnigt gott bröd som serverades med aioli innan maten. Fräck som jag är frågade jag efter receptet, och den vänlige servitören återvände med receptet utskrivet på tjockt papper med Tranans logotype. Sedan dess äter vi inget annat bröd. Det är gott, mättande och dessutom nyttigt! Vi äter det till frukost varje dag.

Ingredienser

  • 1 l filmjölk
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk brödsirap
  • 1 rågad msk salt
  • 7 dl dinkelmjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl solrosfrö
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl russin
  • 1 dl hasselnötter
  • Smör
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Smörj två 1,5-literformar med smör.
    3. Blanda filmjölk, sirap och bikarbonat i en bunke. Tillsätt salt, dinkelmjöl, grahamsmjöl och grovt rågmjöl i filmjölksblandningen. Arbeta det till en jämn smet.
    4. Tillsätt solrosfrö, linfrö, russin och nötter. Blanda väl.
    5. Häll smeten i formarna. Grädda i 60 minuter i 200 grader, täck sedan med folie, sänk temperaturen till 175 grader och grädda i ytterligare 60 minuter. Tiden varierar mellan olika ugnar. Låt brödet vila i ett dygn. Det går alldeles utmärkt att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    strimma21 26 januari 2010

    Jättegott bröd! Men jag tog 2 dl hasselnötter och 2 dl solrosfrön och hoppade över russin och linfrön.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben