Tryffel kan smaksättas på många olika sätt. Det här är en mycket frestande tryffeltårta med båden en ljus och en mörk tryffelkräm som smaksatts med rom och likör.
Ingredienser
Botten
150 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Fyllning 1
½ dl vispgrädde
½ msk smör eller margarin
125 g mörk blockchoklad
2 msk rom
Fyllning 2
½ dl vispgrädde
½ msk smör eller margarin
125 g ljus blockchoklad
2 msk körsbärslikör
Garnering
Kakao
Silverkulor
Körsbär
Instruktioner
- Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Smält matfettet i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget. Blanda till sist i mjölet. Bred ut smeten i formen.
- Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen 15-20 minuter. Den ska vara lös i mitten. Låt kakan kallna i formen cirka 1 timma.
- Gör fyllning 1: Koka upp grädde och matfett i en kastrull. Bryt den mörka chokladen i bitar. Låt den smälta i gräddblandningen. Smaka av med rom. Vispa kraftigt tills den mörka fyllningen blir krämig.
- Gör fyllning 2: Koka upp grädde och matfett i en kastrull. Bryt den ljusa chokladen i bitar. Låt dem smälta i gräddblandningen. Smaka av med likör. Vispa kraftigt tills den ljusa fyllningen blir krämig.
- Lägg kakan på ett fat. Fyll en kaksprits med fyllning. Spritsa fyllning på kakan i sneda ränder. Använd först den mörka fyllningen och sedan den ljusa så att varannan rand blir mörk och varannan ljus. Spritsa även små toppar runt kanten.
- Pudra kakao över tårtan. Garnera med silverkulor och körsbär.
Liknande recept
Kommentarer (0)