Tung svart kavring

Serverar: 3 portioner

Tid: 11 timmar

Försök att efterlikna en god - gudomlig - kavring som fanns i Byske på 50-60 talet

Ingredienser

  • 250 ml öl
  • 250 ml fil
  • 20 g jäst
  • 3 dl honung
  • 500 g fint rågmjöl
  • 250 g vetemjöl
  • 3 tsk svart salt soya
  • 3 tsk blandade brödkryddor
  • Instruktioner

    1. Värm degspadet till 38 grader och häll i upplöst jäst. Klipp till ett skikt bakplåtspapper att täcka leven med när den är i formen - jag använder silikonformar. Smörj annars mycket väl för rågmjölsdegen är ett aggressivt klister. Klipp också till en väl tilltagen aluminiumfolie att lägga över formen - det skall vara tätt.
    2. Arbeta degen på sedvanligt sätt - degen räcker till 1 stor lev på drygt 1,6 liter. Lägg bakplåtspappret över leven och kläm fast aluminumformen över.
    3. 10 timmar i ugnen!!. I vanlig - över/undervärme 100 grader och mitt i ugnen men med varmluftsugn 95 grader och då kan formarna (om du gör flera levar) stå lite som dom vill.
    4. Jag brukar göra degspad och bakplåtspapper och folie på kvällen så kommer formarna i ugnen tidigt på morgon så blir brödet klart innan natten. Jag gör 4 ggr större bak och får 6 rejäla levar.
    5. Detta bröd är INTE billigt, kallorisnålt, snabbt eller särskilt bra för födoämnesallergiker - men det är vegetariskt.

    Liknande recept

    5
    1 h 40 min
    2
    4
    5
    2 h 30 min
    6
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben