Försök att efterlikna en god - gudomlig - kavring som fanns i Byske på 50-60 talet
Ingredienser
250 ml öl
250 ml fil
20 g jäst
3 dl honung
500 g fint rågmjöl
250 g vetemjöl
3 tsk svart salt soya
3 tsk blandade brödkryddor
Instruktioner
- Värm degspadet till 38 grader och häll i upplöst jäst. Klipp till ett skikt bakplåtspapper att täcka leven med när den är i formen - jag använder silikonformar. Smörj annars mycket väl för rågmjölsdegen är ett aggressivt klister. Klipp också till en väl tilltagen aluminiumfolie att lägga över formen - det skall vara tätt.
- Arbeta degen på sedvanligt sätt - degen räcker till 1 stor lev på drygt 1,6 liter. Lägg bakplåtspappret över leven och kläm fast aluminumformen över.
- 10 timmar i ugnen!!. I vanlig - över/undervärme 100 grader och mitt i ugnen men med varmluftsugn 95 grader och då kan formarna (om du gör flera levar) stå lite som dom vill.
- Jag brukar göra degspad och bakplåtspapper och folie på kvällen så kommer formarna i ugnen tidigt på morgon så blir brödet klart innan natten. Jag gör 4 ggr större bak och får 6 rejäla levar.
- Detta bröd är INTE billigt, kallorisnålt, snabbt eller särskilt bra för födoämnesallergiker - men det är vegetariskt.
Liknande recept
Kommentarer (0)