Ugnsbakad lök med curry- och limedoftande dressing.
Ingredienser
4 stora gula lökar à ca 250 g
Salt
1 röd paprika
1 msk matlagningsolja
100 g frysta ärter
1½ dl ris
1-2 tsk mild curry
1½ dl grönsaksbuljong
2 tsk färskpressad limesaft
Smör till formen
400 g krossade tomater
1 krm kajennpeppar
Instruktioner
- Skala lökarna men skär inte av bottnen. Koka upp rikligt med vatten med lite salt i en gryta, lägg i lökarna och koka 10 minuter. Ta upp dem med hålslev och låt svalna.
- Skär av ett lock på varje lök och gröp ur lökarna. Låt de två yttersta lagren vara kvar så att kanten är ca 1 cm tjock. Var försiktig så att inte bottnen skadas.
- Väg upp 100 g av det urgröpta fruktköttet och hacka det fint. Ansa och finhacka den röda paprikan.
- Hetta upp olja i en teflonstekpanna och lägg i lökhack, paprika och ärter. Tillsätt ris och curry och fräs under omrörning. Häll på buljong och tillsätt limesaft och lite salt. Lägg på lock och sjud 15 minuter på svag värme tills riset är halvfärdigt.
- Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form med smör. Fyll lökarna med curryris. Ställ dem i formen och lägg på locken. Häll de krossade tomaterna i formen och krydda med salt och kajennpeppar. Sätt in formen i ugnen och baka cirka 30 minuter. Servera lökarna med tomatsåsen.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Vitlök
Vitlök - älskad och hatad. Oavsett vilket är den på många sätt välg...
Välgörande vitlök
Vitlök - älskad och hatad. Oavsett vilket är den på många sätt välg...
Potatis - möjligheternas rotfrukt
Potatis har fått oförtjänt dåligt rykte de senaste åren. Hederlig pota...