Ugnsbakade äpplen med rabarbersås

Serverar: 4 portioner

Äpple och rabarber passar fint ihop i smaken. Här får de även sällskap av mandel och kanel. Så gott...

Ingredienser

  • 4 st äpplen
  • 2 msk iskallt smör
  • 2 msk riven mandelmassa
  • 1 tsk malen kanel
  • Rabarbersås
  • 1½ dl outspädd rabarbersaft
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 1 krm malen kardemumma
  • 4 st späda rabarberstjälkar
  • 2 msk vatten
  • Till dekoration
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Rabarbersås: Värm saften. Pressa ner citronsaften och tillsätt kardemumma. Dela rabarberstjälkarna i bitar och lägg ner dem i kastrullen. Låt sjuda under omrörning tills rabarbern är mjuk, 5–10 minuter. Spä såsen med vatten.
    2. Värm ugnen till 225°.
    3. Ta ut kärnhusen från äpplena, men skär inte ända ner i bottnen. Äpplena ska vara hela i bottnen så att fyllningen stannar kvar.
    4. Skär äpplena jämna i bottnen så att de kan stå upp. Ställ dem i en smord ugnssäker form.
    5. Riv mandelmassan och smöret grovt. Blanda mandelmassan först med kanel, sedan med smör.
    6. Fyll äpplena med blandningen. Strö resten på toppen om allt inte får plats.
    7. Baka i ugnen i ca 30 minuter eller tills äpplet är helt mjukt.
    8. Servera på en spegel av rabarbersås och pudra över florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben