Ugnsbakat äpple med mandel och ingefärskolasås

Serverar: 4 portioner

Lättast är att kärna ur äpplena med en äppelurkärnare, men det går också bra att skära runt kärnhuset med en litan kniv.

Ingredienser

  • 4 små röda äpplen
  • 100 g mandelmassa
  • 1 msk kanel
  • 1 dl mandelspån
  • Ingefärskola
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk färsk finhackad ingefära
  • 100 g smör, skuret i tärningar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär av locket och kärna ur äpplena. Blanda mandelmassa och kanel. Fyll hålen och lite till med mandelmassan. Sätt på locken och baka mitt i ugnen ca 35 min tills äpplena är mjuka.
    2. Lägg ut mandelspånen på en plåt. Rosta dem gyllenbruna i ugn ca 10 min, eller rosta i stekpanna ca 4 min under omrörning.
    3. Ingefärskola: Lägg alla ingredienser till ingefärskolan utom smöret i en kastrull. Låt små puttra ca 10 min till en simmig sås. Rör ner smöret lite i taget strax före servering medan kolasåsen forfarande är lite ljummen.
    4. Fördela äpplena på tallrikarna, slå över såsen och toppa med rostad mandel.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben