Ugnsstekt hälleflundrafilé med smörig sås

Serverar: 4 portioner

Elegant, enkelt och fräscht med milda smaker.

Ingredienser

  • 4 bitar skinnfri hälleflundrafilé (á 150-200 g)
  • 1 tsk olivolja
  • Mald vitpeppar
  • Saltlake
  • 1 liter vatten
  • ½ dl salt
  • Sås
  • 2 scharlottenlökar
  • 1+1 msk smör
  • 1 fiskbuljongtärning eller 2 msk konc fiskfond
  • 5 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk maizena majsstärkelse
  • Ev salt
  • Ev vitpeppar
  • Några droppar pressad citronsaft
  • 1½ dl finhackad gräslök
  • Tillbehör
  • 1 kilo kokt nypotatis
  • 400 g sockerärter
  • Instruktioner

    1. Blanda saltlaken och lägg i fiskbitarna. Låt stå ca 1 timme. Sätt ugnen på 150 grader
    2. Sås: Finhacka löken. Smörfräs den i en vid kastrull. Tillsätt buljongtärningen eller fiskfond, vatten, vin, och grädde. Koka tills ca 5 dl återstår. Sila såsen och red av den med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Låt koka upp. Smacka av med salt och peppar och citronsaft. Dra av från värmen och låt stå under lock.
    3. Ta upp fisken ur lagen och torka av överflödig vätska. Hetta upp olivolja i en stekpanna, peppar och stek fiskbitarna gyllenbruna. Lägg dem i en ugnssäker form och efterstek i mitten av ugnen 10-15 minuter eller tills innertemperaturen är 52 grader. Strimla och fräs sockerärterna i lite smör. Koka upp såsen, vispa ner 1 msk smör och tillsätt gräslöken. Servera på varma tallrikar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben