Ungsbakad hummus med rökt nötkött (pastirma)

Serverar: 3-4 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Denna mäktiga, bakade hummus som serveras varm från centrala och östra Anatolien är både mättande och nyttig. Man kan byta ut pastirman mot pinjenötter som vegetariskt alternativ.

Ingredienser

  • 120 g torkade kikärtor
  • 3 msk tahini
  • 3 vitlöksklyftor stötta med salt
  • 4-5 msk olivolja
  • Saften från en citron
  • 1 tsk malda kumminfrön (valfritt)
  • Salt
  • Färskmalen svartpeppar
  • 1-2 msk smör
  • 3-4 skivor pastirma (rökt nötkött) eller 1 msk pinjenötter som vegetariskt alternativ
  • ½ tsk rött paprikapulver (milt)
  • Instruktioner

    Värm ugnen till 200 grader. Blötlägg kikärtorna övernatten (vid tidsbrist använd konserverade). Koka kikärtorna 1-2 timmar beroende på hur gamla de är. Salta aldrig när du kokar någon typ av bönor då det förlänger koktiden. Skölj dem i kallt vatten och ta bort de små skinnen. Stöt samman kikärtorna medan de fortfarande är varma med tahini, vitlök, kummin, olivolja och citronjuice. Tillsätt tillräckligt med vätska för att få en len konsistens, hummusen kommer torka ut lite i ugnen. För att göra det lite lättare för dig be om kikärtor med tunnt skinn eller ännu lättare är att ta kikärtor från burk :) Lägg puréen i en ungsfast form och lägg den strimlade pastirman på hummusen, smält smöret och tillsätt paprikapulvret och häll över hummusen. Baka i ugnen i 20 minuter. Servera varmt med bröd. Denna rätt kan göras vegetarisk med pinjenötter istället för pastirma och de tillsätts då medan man värmer paprikapulvret i smöret.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben