Upp och ner-kaka med rabarber

Serverar: 10 portioner

En saftig och god kaka med rabarber. Här blir botten på kakan toppen, lägg därför gärna rabarbern i ett fint mönster.

Ingredienser

  • 4-5 rabarberstjälkar
  • 50 g smör
  • 1 dl råsocker
  • Kaka
  • 100 g smör
  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Garnering
  • Hackade pistaschnötter
  • Servering
  • Lättvispad grädde eller vaniljsås
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa kanterna på en form, ca 26 cm i diameter. Täck botten med bakplåtspapper.
    2. Dela rabarbern i bitar, ca 10 cm, och sedan mitt itu på längden. Smält smöret och häll det i botten på formen. Strö råsockret över smöret. Fördela rabarbern ovanpå.
    3. Smält smöret till kakan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd runt. Rör försiktigt ner det avsvalnade smöret. Häll smeten över rabarbern.
    4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Låt den svalna i formen i ca 10 minuter. Stjälp upp kakan och dra bort bakplåtspapperet.
    5. Strö hackade pistaschnötter över kakan och servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    pihal 7 maj 2014

    Toppenkaka att göra med vårens första rabarber. Jag bytte ut pistagenötterna mot pekannötter och hade i 75 g grovhackad vit choklad i smeten. Så gott. 5 i betyg.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben