Upp och ner-kaka med rabarber
En saftig och god kaka med rabarber. Här blir botten på kakan toppen, lägg därför gärna rabarbern i ett fint mönster.
Ingredienser
4-5 rabarberstjälkar
50 g smör
1 dl råsocker
Kaka
100 g smör
4 ägg
3 dl socker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Garnering
Hackade pistaschnötter
Servering
Lättvispad grädde eller vaniljsås
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj och bröa kanterna på en form, ca 26 cm i diameter. Täck botten med bakplåtspapper.
- Dela rabarbern i bitar, ca 10 cm, och sedan mitt itu på längden. Smält smöret och häll det i botten på formen. Strö råsockret över smöret. Fördela rabarbern ovanpå.
- Smält smöret till kakan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd runt. Rör försiktigt ner det avsvalnade smöret. Häll smeten över rabarbern.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Låt den svalna i formen i ca 10 minuter. Stjälp upp kakan och dra bort bakplåtspapperet.
- Strö hackade pistaschnötter över kakan och servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Toppenkaka att göra med vårens första rabarber. Jag bytte ut pistagenötterna mot pekannötter och hade i 75 g grovhackad vit choklad i smeten. Så gott. 5 i betyg.