Västerbottenspaj - Västerbotten

Serverar: 10-12 portioner

En paj för alla tillfällen, fest och vardag. God att äta både kall och varm, tillsammans med en god räksallad eller som en del i en buffé.

Ingredienser

  • Paj
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 ägg till pensling
  • Fyllning
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 350 g riven västerbottensost
  • 6 ägg
  • salt
  • svartpeppar
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 200°C. Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, 1/2 tsk salt och finfördelat smör. Gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Gör kanten hög. Nagga degen och låt den vila i kylskåpet 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut pajen och sänk värmen till 150°C. Koka upp mjölk och grädde, ta av från värmen. Blanda i osten, rör om tills den har smält. Vispa ner äggen i ostblandningen. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i ca 45 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben