Vallmo- och citronkakor

Serverar: 8 portioner

Dessa mycket goda småkakor smakar som ett mellanting mellan sockerkaka och spröd skorpa. Passa på att baka många!

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl + extra till utkavlingen
  • 1 msk bakpulver
  • 4 msk strösocker
  • 125 g kallt smör i kuber
  • 1 msk vallmofrön
  • Finrivet skal av en citron
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 1/4 dl vispgrädde
  • Fyllning
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk florsocker
  • 16 jordgubbar
  • Pensling
  • 2 msk vispgrädde
  • Ca 1 msk strösocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, bakpulver, socker, smör, vallmofrön och citronskal, för hand eller i en matberedare, och arbeta sedan ihop allt till en deg.
    2. Om du använt en matberedare, för över degen till en bunke. Tillsätt det vispade ägget och grädden.
    3. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord tills degen är ca 3 cm tjock.
    4. Ta ut 8 kakor med ett mått, ca 7 cm i diameter.
    5. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt, pensla med vispgrädde och strö över lite socker. Grädda cirka 15 minuter.
    6. Vispa grädden till fyllningen. Dela vaniljstången och skrapa ner vaniljfröna i grädden. Blanda även ner florsockret.
    7. Skiva jordgubbarna. Dela kakorna och fördela fyllning och jordgubbar på bottnarna. Lägg på överdelarna och servera genast.
    8. Som muffins: Du kan även baka degen i muffinsformar. Det blir cirka 10 muffins. Toppa gärna muffinsen med en god färskostkräm. Blanda 200 g philadelphiaost med 2 dl avrunnen youghurt. Rör ner 1 dl florsocker med citronsmak och saften av en citron. Dekorera med bananchips.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben