Vallmokaka med apelsin

Serverar: 10-12 portioner

Rostade vallmofrön ger spännande smak åt den skivade kakan i bakgrunden.

Ingredienser

  • 3/4 dl blå Vallmofrön
  • 250 g Smör eller margarin
  • 3 dl Brun farin
  • 3 Ägg
  • 1 dl pressad Apelsin
  • 1 dl Lättfil
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 1/2 tsk Salt
  • rivet skal av 1 Apelsin
  • 5 dl Vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Rosta vallmofröna lätt i en torr stekpanna. Rör om hela tiden, så att inte fröna bränns. 2. Vispa samman matfett och farinsocker tills det är pösigt. Rör ner äggen, ett i taget. Rör kraftigt. 3. Blanda ner lättfil och apelsinsaft, lite i taget. Rör sedan ner frön, vaniljsocker, salt, apelsinskal och till sist mjölet. Blanda väl. 4. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 2 liter. Grädda i 175* ca 50-60 minuter nederst i ugnen. Pröva med en sticka. 5. Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp. Tips! Smaksätt en burk (250 g) Kesella gourmet med 1/2 dl flytande honung och rivet apelsinskal av 1/2 apelsin och bjud till vallmokakan vid festliga tillfällen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben