Vaniljhjärtan- Norska linser

Serverar: 20 portioner

Vaniljhjärtan och Norska linser är två olika former av samma kaka. I Norge är de runda som linser och kallas bara linser. I Sverige bakas de numera oftast i hjärtformar, men även veckade bakelseformar går bra att använda. I Kakan är lite blek och oansenlig, men innanför det spröda vitpudrade degskalet döljs en len och god vaniljkräm. Kakan är allra godast nybakad

Ingredienser

  • Mördeg
  • 5 dl vetemjöl
  • 3/4 dl socker
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • Vaniljkräm
  • 2½ dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 msk vaniljsocker eller vanillinsocker
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Mördegen: Mät upp mjöl och socker i en skål eller i en hög på bakbordet. Lägg i fettet, skuret i bitar. Finfördela fettet med en gaffel eller kniv. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Använd gärna matberedare. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst 30 min.
    2. Fyllningen: Blanda mjölk, mjöl och socker i en kastrull. Koka blandningen ca 3 min. Rör då och då. Tag kastrullen från värmen och rör ner ägget och ägggulan. Hetta upp försiktigt igen, ca ½ min. Låt krämen svalna och blanda i vaniljsockret.
    3. Värm ugnen till 200-225°C.
    4. Dela degen mitt itu. Kavla ut varje halva till en fyrkant, ca 30 x 40 cm, gärna mellan bakplåtspapper. Tag ut hjärtan till botten och lock med hjärtformen. Tryck fast hälften av dem i formarna. De behöver inte smörjas.
    5. Lägg en klick vaniljkräm i varje form. Fukta kanten med lite vatten. Täck med ett deglock och tryck till längs kanterna. Ställ formarna på plåt. Grädda i nedre delen av ugnen 12-15 min. Stjälp försiktigt upp kakorna på galler.
    6. Sikta florsocker över kakorna strax före serveringen.
    7. Variation: Byt ut vaniljkrämen mot citronkräm.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    3
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben