Vårig älggryta

Serverar: 4 portioner

En ljuvligt krämig gryta med mycket nyttigheter.

Ingredienser

  • 500 g älgkött tex fransyska eller innanlår
  • 2 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 morötter
  • 1 persiljerot
  • 4 svartrötter
  • 5 dl vatten
  • 1 msk konc kycklingfond
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 msk messmör
  • 2 dl créme fraiche
  • ½ dl hackad dragon
  • ½ dl hackad persilja
  • Smör
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Servering
  • Bröd eller pressad potatis eller både och
  • Dragon
  • Instruktioner

    1. Skär älgköttet i lillfingerstora strimlor. Lägg köttet i 1 liter vatten med 1 tsk salt och låt koka upp, häll av och skölj köttet´, ställ åt sidan.
    2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morötter, persiljerot och svartrot i 3-4 cm stora bitar.
    3. Fräs lök och vitlök i 2 msk smör ca 2 minuter, tillsätt 5 dl vatten och fond, låt koka upp. Tillsätt köttstrimlorna, låt koka på svag värme under lock ca 30 minuter. Lägg i morot, persiljerot och svartrot. Fortsätt att koka tills köttet är mört, ca 30 minuter.
    4. Tillsätt senap, messmör och créme fraiche, koka upp, smaka av med salt och vitpeppar. Tillsätt dragon och persilja i grytan.
    5. Servera grytan med ett gott bröd och/eller pressad potatis. Garner med färsk dragon.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    louisebeskow 14 augusti 2011

    Jättegod, fast jag använde hjortinnanlår i stället för det var vad jag hade i frysen, och så hittade jag inga svartötter så jag tog lite squash. God sås.

    Relaterade Artiklar

    Syrah - druva med gamla anor
    Druvan Syrah anses vara den av de nobla druvorna som går att spåra...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben