Vårlax med matvete, sallad och sås
Mycket god fest mat,som efterätt är det gott med tryffel(alt.mörk chokladkaka) till kaffe/te ev.jordgubbar.
Dricka: Cider eller annan fräsh dryck.
Det finns två alt. till "på lägg" på laxen,om man inte kan bestämma sig,ta båda! Det är bra med många alltenativ. ;)
P.S Ingefäran blir inte så stark,så man behöver inte oroa sig för mängden.
Ingredienser
1,5 kg laxfilé alt.två st
Alt.1
1-2 dl finhackad dill
1-2 dl citron-majonnäs
Alt.2
½-1 dl citronolja
2-3 st färsk ingefära
Ev.1 citron och citronmeliss
Matvete för ca 6 pers
(vatten)
Sallad
Gröna ärtor
2 sorters sallad
1 gurka
Chevréost (ca 180g),den milda typen
Citronolja
Sås till fisken
2,5 dl turkisk yoghurt ev. mer
½ dl citronmajonnäs
½ hackad färsk ingefära
1-2 klyftor pressad vitlök
1 st piri piri (mortlad) ev.mer
Salt
Peppar
Instruktioner
- Sätt på ugnen på 225 grader.
Om laxen är fryst tina den.
- Lägg laxen på en smord ungsäker plåt. Klappa in salt.
- Gör ett alt.på vardera lax (två st) eller båda på en,eller välj ett alt.
- Alt.1
Lägg dillen på laxen, täck dillen med ett tunt lager citronmajonnäs.
- Alt. 2
Mixa citronoljan med 2-3 st färsk ingefära (hackad)
Bred mixen på laxen. (Större mängd kan gärna tas)
- Lägg in laxen i ugnen i ca 25-30 min.
- Medans laxen är i ugnen koka matveten (koktid ca 20 min). Anvisningar på paketet.
Garnera sedan ev. laxen med citronklyftor och tex citronmeliss
- Sallad:
Hacka gurkan i små tärningar och skiva chevrén.
Blanda ihop ärtorna, salladen, gurka,c hevré och häll över citronolja.
- Sås till lax:
Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Dekorera ev. med citronmeliss.
- Smaklig måltid!
Liknande recept
Kommentarer (1)
Ändrade rubriken och lite i Ingredienserna