Vetekaka från Bremen

Serverar: 30 portioner

Receptet på den här lättbakade vetebrödskakan är hämtat från Bremen. Fylld med citron och katrinplommon blir den läckert saftig och mycket god.

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 100 g smör
  • 4 dl mjölk
  • Saft och skal av 1 citron
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 10-11 dl vetemjöl
  • 250 g katrinplommon
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Garnering
  • 1 påse mandelspån, 50 g
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull.Tillsätt mjölken och låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen. Rör tills den löst sig.
    2. Tillsätt resten av degspadet, citronsaft och skal, socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
    3. Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin, tills den släpper bunkens kant.
    4. Låt degen jäsa övertäckt cirka 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Smörj en långpanna, cirka 30x40 cm, med matfett eller klä den med bakplåtspapper.
    5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Tryck ut den i långpannan, platta till den något. Tryck ner katrinplommonen i rader i degen. Låt kakan jäsa övertäckt cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
    6. Pensla kakan med uppvispat ägg. Strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt den svalna något i långpannan innan den skärs i rutor. Lyft upp rutorna och låt dem kallna på galler.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    25
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben