Viltskavsgryta med västerbottenpotatismos

Serverar: 4 portioner

En smakrik gryta med ett smakrikt potatismos.

Ingredienser

  • 100 g rökt sidfläsk
  • 200 g smålök
  • Matfett till stekning
  • 2 paket viltskav, á 240 g
  • 1/2 msk socker
  • 3 dl rött matlagningsvin
  • 3 dl köttbuljong av fond
  • 2 dl gröna linser
  • 1 lagerblad
  • 10 enbär
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • Salt
  • Peppar
  • Mos
  • 1 kg potatis, helst av mjölig sort
  • Vatten
  • Salt
  • 2-2 1/2 dl mjölk
  • 1 dl riven västerbottensost
  • Instruktioner

    1. Skär fläsket i tärningar, skala löken och krossa enbären. Bryn fläsk och lök i en stekpanna, lyft upp och lägg i en gryta.
    2. Hetta upp lite matfett i stekpannan och bryn skaven. Strö över socker och lägg över skaven i grytan. Koka ur stekpannan med fonden och häll över i grytan tillsammans med rödvinet.
    3. Skölj linserna och lägg ner dem i grytan. Tillsätt lagerblad, enbär och rosmarin och låt puttra sakta ca 20 minuter. Smaka av med vinäger, honung, salt och peppar. Servera med västerbottenmos.
    4. Västerbottenmos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Sätt på den i lätt saltat vatten och koka den mjuk under lock, ca 10 minuter. Häll av kokvattnet.
    5. Mosa potatisen i kastrullen med elvisp eller potatisstöt eller pressa den genom en purépress. Värm gärna mjölken. Späd med den under omrörning tills moset fått lagom konsistens. Rör eller vispa moset luftigt, rör ner osten och smaka av med salt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben