Vinbärsbakelse på vitchoklad

Serverar: 16-20 portioner

Vinbärens friskhet bryter fint mot den vita chokladbottnens sötma i de här vita och rosa sommarbakelserna.

Ingredienser

  • 175 g vit choklad
  • 25 g smör
  • 1 äggula
  • 4 äggvitor
  • 3/4 dl socker
  • 1 tsk pressad citron
  • Fyllning
  • ½ vaniljstång
  • 1 äggvita
  • 1 1/4 dl socker
  • 1 msk pressad lime
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 500 g röda vinbär
  • Instruktioner

    1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält choklad och smör över vattenbad, ta från värmen och låt vila en stund, rör ner äggulan. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt socker och citronsaft och fortsätt vispa till en fast marängsmet. Vänd ner marängsmeten i chokladkrämen med luftiga tag. Häll upp p en bakpappersklädd plåt, 20x30 cm och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kallna.
    3. Fyllning: Blanda innanmätet från vaniljstången med äggvita, socker och limesaft i en liten skål. Vispa över sjudande vattenbad till en fluffig blank äggvitesmet, helst med elvisp. Lyft bort skålen och fortsätt vispa tills smeten är kall. Vispa grädden lätt, mixa vinbären och häll över i en sil. Pressa bärmassan med en slev till en kärnfri puré. Vänd försiktigt ner purén och grädden i äggvitesmeten.
    4. Bred ut smeten över bottnen. Täck över och frys den i minst 4 timmar. Skär i bitar vid servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben