Vingårdens söndagskyckling

Serverar: 4 portioner

Ännu ett recept ur "Tour de France" av Siv och Key L Nilson. Det här är en riktig söndagsgryta! "Allra godast blir rätten på färsk kyckling som man delar själv, men det går givetvis också bra att använda fryst kyckling eller kycklingdelar", skriver författarna.

Ingredienser

  • 2 små kycklingar
  • eller ca 1 kg kycklingbröst och -lår
  • Salt
  • Peppar
  • Matfett
  • Ca 2½ dl hönsbuljong
  • ½ dl enkelt portvin
  • 4-5 kvistar persilja
  • 2 dl grädde
  • 200 g skivade champinjoner
  • Matfett
  • 300 g druvor, röda eller blå
  • ½ burk konserverade hela tomater à 400 g
  • Instruktioner

    1. Om du använder fryst kyckling bör den få tina först. Hel kyckling delas i portionsbitar. Krydda bitarna med salt och peppar och bryn dem runtom i litet matfett. Lägg efter hand över dem i en traktörpanna eller låg gryta.
    2. Späd med buljong och portvin och lägg i persiljan. Låt bitarna bräsera under lock 20-30 minuter eller tills de känns färdiga. Ta upp dem och håll dem varma.
    3. Koka ihop såsen utan lock tills hälften återstår och späd med grädden. Bryn champinjonerna i litet matfett och lägg dem i såsen. Dela druvorna och kärna ur dem. Lägg hälften i såsen.
    4. Mosa 3 burktomater och rör ned dem i såsen som smakas av med salt, peppar och ev litet portvin. Småkoka 5 minuter.
    5. Slå såsen över kycklingen och garnera med resten av druvorna. Servera kokt ris till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben