När det drar ihop sig till en finare mottagning passar dessa eleganta godbitar förträffligt. Eftersom de går att frysa in kan du baka dem i god tid före kalaset.
Ingredienser
Botten
250 g mandelmassa
125 g smör eller margarin
2 ägg
2 tsk vetemjöl
Fyllning
125 g nougat
Garnering
100 g mörk choklad
1 tsk matolja
30 - 45 kanderade violer (valfritt)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Gör en form av bakplåtspapper, 15x30 cm. Smörj pappersformen. Ställ den på en plåt.
- Gör bottnen. Riv mandelmassan grovt. Tillsätt matfettet. Rör smeten smidig.
- Blanda ner äggen, ett i taget, i smeten. Tillsätt mjölet. Bred ut smeten i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt den kallna.
- Rör under tiden nougaten till fyllningen smidig. Bred ut den på bottnen.
- Gör garneringen. Smält chokladen med matoljan i vattenbad eller i mikrovågsugn.
- Bred ut chokladen över nougatlagret. Skär kakan i 15 rutor.
- Garnera rutorna med kanderade violer. Låt chokladen stelna. Låt kakorna stå svalt tills de ska serveras.
- Kanderade violer: När man kanderar violer så doppas de i en mycket starkt koncentrerad sockerlag, som sedan får kallna och hårdna. Kanderade violer är ett ofta använt tårtpynt. Även fläderblom, jasmin och syren kan kanderas.
Liknande recept
Kommentarer (0)