Vit chokladmousse med citrustäcke

Serverar: 4-6 portioner

Len och ljuvligt god mousse med syrligt täcke är en perfekt kalasdessert!

Ingredienser

  • 1 gelatinblad
  • 3/4 + 1 1/4 dl vispgrädde
  • 100 g vit choklad, finhackad
  • 2 äggvitor
  • 2 tsk pressad citron
  • 1 msk socker
  • Citrustäcke
  • 1½ gelatinblad
  • 1½ dl pressad saft av clementin eller apelsin
  • 2 msk socker
  • 3 clementiner eller 2 apelsiner
  • Instruktioner

    1. Blötlägg alla gelatinblad i kallt vatten 5-10 minuter. Koka upp 3/4 dl grädde. Ta från värmen och låt den finhackade chokladen smälta däri. Rör tills det blir slätt. Ta upp 1 gelatinblad och tillsätt det i den varma chokladkrämen. Rör tills det löst sig. Låt svalna till rumstemperatur.
    2. Vispa resten av grädden men inte för hårt och vänd ner den avsvalnade chokladkrämen. Vispa vitorna med citronsaft till ett tjockt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Vänd ner den i chokladmoussen och häll upp i små glas eller portionsformar. Ställ i kylen för att stelna.
    3. Citrustäcke: Sila den pressade saften och värm ½ dl, lägg ner 1½ gelatinblad i den varma saften. Rör tills det smält, tillsätt resten av saften och socker. Låt svalna tills det är likt ovispad äggvita.
    4. Skär bort skalet på frukterna och skiva eller skär ut hinnfria klyftor eller skivor. Lägg dem på den stelnade moussen. Häll över gelatinblandningen. Låt stå i kyl några timmar tills de stelnat helt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben