Vit chokladmousse med punsch och björnbär

Serverar: 12 portioner

Elegant efterrätt med vit chokladmousse på mandelbotten

Ingredienser

  • Chokladmousse
  • 4 äggulor
  • 1 dl vit sirap
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • 2 gelatinblad
  • 2 msk punsch
  • 3 ½ dl vispgrädde
  • Mandelbotten
  • 150 g söt mandel
  • 2 ½ dl florsocker
  • 4 äggvitor
  • Tillbehör
  • 12 björnbär
  • Instruktioner

    1. Chokladmousse: Blanda gulor och sirap i en liten kastrull, sjud blandningen under vispning på inte alltför hög värme tills den tjocknar till en kräm. Rör i 1 ½ dl grädde, lite i taget. Smält chokladen i vattenbad, rör i chokladen i krämen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp dem och smält i en liten kastrull. Blanda med chokladkrämen och låt svalna i rumstemperatur. Tillsätt punsch.
    2. Vispa 3 ½ dl grädde och blanda den med chokladkrämen. Klä en rektangulär form eller liten långpanna, ca 18x26 cm med plastfolie. Häll i chokladmoussen och ställ den att stelna i kylskåp, minst 2-3 timmar, gärna till nästa dag.
    3. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Rita på bakplåtspapper upp en botten med samma mått som på chokladmoussen, 18x26 cm. Skålla och skala mandeln och rosta den sen i en torr, het stekpanna. Mal den i mandelkvarn och blanda med florsockret. Vispa vitorna till fast skum, blanda ner mandelsockret. Fördela smeten på plåten och bred ut den i ett jämnt lager.
    4. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Stjälp upp på bakplåtspapper och dra av papperet som kakan gräddats på, låt kallna. Täck den vita chokladmoussen med mandelkakan, vira in i plastfolie och lägg i frysen under natten.
    5. Ta fram moussekakan från frysen, låt den tina 30 minuter i kylskåp. Ta bort plastfolien och stjälp upp den. Skär den i portionsbitar, garnera med björnbär och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben