Vit chokladmoussetårta

Serverar: 8 portioner

Tid: 20 minuter

En len och läcker chokladfavorit tillsammans med en söt mandelbotten och utsökt garnering. Det är inte världens magraste dessert - och kanske är det därför den smakar så syndigt gott?

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 400 g mandelmassa
  • 1 st apelsin
  • 4 st ägg
  • 4 msk kakao
  • Smör till formen
  • Mousse
  • 300 g vit blockchoklad
  • 4 st äggulor
  • 6 dl vispgrädde
  • Till garnering
  • 50 g vit blockchoklad
  • 40 g hyvlad mörk blockchoklad
  • 1 st ros, ev
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn. Tvätta och torka apelsinen och riv av skalet på den fina sidan av rivjärnet. Blanda ihop mandelmassan och apelsinskalet.
    3. Tillsätt äggen och sist kakaon. Rör om väl. Smörj en form med löstagbar botten och häll i smeten. Bred ut smeten ordentligt i kanterna. Grädda kakan i cirka 20 minuter. Ta sedan ut den och låt svalna i formen.
    4. Gör moussen under tiden: Smält chokladen i ett vattenbad. Rör om tills den är slät och fin. Låt chokladmassan svalna något och häll den i en bunke.
    5. Tillsätt sedan äggulorna i bunken, en i taget under omrörning. Vispa grädden och rör även ner den i den smälta chokladen. Häll chokladsmeten över mandelmassebotten och frys några timmar.
    6. Gör till sist garneringen: Smält den vita blockchokladen i ett vattenbad. Pensla några rosenblad med chokladen och ställ in i kylen några timmar. Dra sedan försiktigt bort de riktiga bladen från chokladlöven. Förvara dem svalt. Ta ut tårtan cirka 30 minuter före servering. Hyvla över mörk choklad och dekorera med de vita chokladlöven och eventuellt en ros.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    jessica_sjolin 9 april 2009

    Hejhej.Jag funderar på att göra denna tårta men har du tänkt på hur liten den är på bilden? I skala till rosorna så är den pytteliten men det står inget i receptet om att dela upp den till "småtårtor",jag undrar bara om du vet nått om det?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben