Vitkålsgratäng med rökt sidfläsk

GI-rätt som smakar mycket och är jättegod! Man blir överraskad att det smakar så gott, inte jättemånga ingredienser ju. Jag använder ibland rimmad bog, lite mindre fett och röd paprika, man tar vilken man gillar bäst. Och cocktailtomater tar jag ibland, beror på vad som finns hemma.

Ingredienser

  • 15 dl vitkål
  • 200 g varmrökt sidfläsk eller rimmad bog
  • 1 stor gul lök
  • 1 grön paprika
  • 2 msk smör
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk timjan
  • 3 dl grädde
  • 3 msk chilisås
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 2 tomater
  • 2 dl riven prästost
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär vitkålen i 2 cm stora bitar. Tärna sidfläsket. Skala löken och skiva den, tärna paprikan.
    2. Bryn vitkål, fläsk och lök i smöret i en stor stekgryta, tills kålen är mjuk. Rör om då och då och se till att det inte blir bränt. Tillsätt paprikan, paprikapulver och timjan och låt bryna ytterligare någon minut.
    3. Tillsätt grädde och chilisås och låt puttra någon minut. Smaka av med salt och peppar och häll upp allt i en gratängform.
    4. Skiva tomaterna och fördela ovanpå. Strö över osten. Grädda i 10-15 minuter eller tills gratängen fått färg och osten bubblar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    babso4 19 juni 2013

    Jättegod gratäng,gratängsåsen var underbart god,tog det sista med en sked.Fullpoängare.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben