Vörtkryddade knäckesticks med cheddarkräm

Serverar: 30 portioner

Lättätna knäckesticks med julsmak som serveras tillsammans med en god dippkräm. För den som redan har julskinka hemma passar den förstås utmärkt att blanda i ostkrämen tillsammans med julsenap. Annars passar vilken kokt skinka som helst bra.

Ingredienser

  • 1 1/4 dl mjölk
  • 1 tsk torrjäst
  • 1½ krm salt
  • ½ tsk flytande honung
  • 1½ msk vörtkrydda
  • 1 dl fint rågmjöl
  • Ca 1½ dl siktat dinkelmjöl
  • Vetekli till utbakningen
  • Cheddarkräm
  • 150 g julskinka eller kokt skinka i bit
  • 200 g Philadelphiaost
  • 1 dl kesella
  • 2 tsk julsenap eller grov senap
  • 3 dl grovriven cheddarost
  • ½ dl hackad persilja
  • Flingsalt
  • Instruktioner

    1. Cheddarkräm: Fintärna skinkan. Rör ihop färskost, kesella, senap, cheddar och persilja. Vänd ner skinkan och smaka av med salt. Ställ kallt.
    2. Knäckesticks: Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt salt, honung, vörtkrydda och rågmjöl. Arbeta in det siktade dinkelmjölet allt eftersom, till en lagom konsistens. Låt jäsa under duk i ca 45 minuter.
    3. Sätt ugnen på 250 grader.
    4. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i 5 bitar. Rulla bitarna till bollar. Strö kli på bakbordet och vänd bullarna däri. Kavla ut varje bulle till en mycket tunn kaka, ca 20 cm i diameter. Skär varje kaka i 6 remsor med en sporre eller pizzaskärare och lägg över degremsorna på plåtar med bakplåtspapper.
    5. Grädda mitt i ugnen i 4-5 minuter. Låt kallna på galler och låt sticksen ligga kvar att stelna över natten.

    Liknande recept

    4.5
    13 h 25 min
    4
    21

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben