Serverar: 8 portioner
Wallenbergaren har fått sitt namn efter den svenska finanssläkten och sägs ha uppfunnits av fru Amalia Wallenberg, dotter till läkaren och gastronomen Charles E. Hagdal. Eftersom att detta är en festrätt är receptet beräknat för 8 personer, men ingredienserna kan naturligtvis halveras. Servera Wallenbergaren med exempelvis Champinjon- eller Sherrysås och koktpotatis och grönsaker som förvällts i kokande, lättsaltat vatten. Ur Bonniers Stora Kokbok, 1983
Förberedelser;Tina ärterna. Snitta ett kryss i ovansidorna på tomaterna. Vispa äggulorna lätt och blanda med färsen och grädden. Forma 8 biffar. Tillagning; 1. Laga en sås, exempelvis chmpinjon- eller sherrysås. 2. Hetta upp en matsked smör eller margarin i vardera stekpannan. Stek en provbit av färsen. Wallebergarna skall smaka milt, inte starkt. Stek sedan biffarna på medelgod värme 2-3 minuter per sida. 3. Koka ärterna 2-3 minuter i lättsaltat vatten. Tag kastrullen av värmen och håll dem varma i spadet. 4. Skålla och skala tomaterna och lägg upp på serveringsfat. Lägg också upp biffarna. Slå av ärtspadet och lägg ärterna på samma fat. Servera med såsen och kokt potatis.
Klassiska rätter och deras namn
Den klassiska restaurangmaten är en del av vår historia. I Sverige...