Weinachtsstollen (tyskt julbröd)

Tysk julklassiker.

Ingredienser

  • 1 dl russin (drygt)
  • ½ dl korinter
  • 1 dl blandade julfrukter (dadlar och fikon), hackade
  • 3 msk rom (välj gärna Stroh - den är extra "mustig")
  • 50 g jäst
  • 8 dl vetemjöl (ta mer om degen blir för lös)
  • 1 dl vatten
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 ¼ dl mjölk
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk rivet apelsinskal (bara det oranga)
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg, uppvispat
  • ½ dl hackade valnötter
  • Till pensling och garnering
  • Skirat smör
  • Siktat florsocker
  • Instruktioner

    1. Börja med att blanda russin, korinter och de hackade frukterna med rommen och låt detta stå och dra åt sig ordentligt, gärna över natten.
    2. Smält smöret i kastrull och tillsätt vatten och mjölk. Fördela jästen i en bunke och häll över vätskan. Tillsätt socker och apelsinskal och rör tills allt är blandat och jästen och sockret löst sig. Blanda ner salt och ägget och så mycket av mjölet så att det släpper från kanterna.
    3. Häll ut degen på bakbordet och knåda in resterande mjöl ordentligt tills degen är elastisk. Täck med duk och låt jäsa i ca 45 minuter. Knåda om degen och platta ut den till en stor fyrkant och strö över romblandningen samt nötterna.
    4. Vik ihop degen och arbeta runt frukterna så att det fördelas i degen. Rulla till en stor limpa och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
    5. Tryck till hela limpan med en kavel så att det blir en fördjupning i mitten, vik degen sedan över gropen och lämna en kant på 3 cm på ena sidan. Pensla med smör och jäs ytterligare 45 minuter.
    6. Grädda i ugn 175 grader tills brödet fått fin färg, ca 35 minuter. Pudra över ordentligt med florsocker och servera i skurna bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    ichbinebba 26 maj 2010

    Låter gott! :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben