Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bli veg, ät grönt, rädda jorden!!

 • evigheten 22 februari 2009

  ISEN SOM SMÄLTER FÖR FORT
  KLIMATET SOM ÄNDRAS FÖR SNABBT
  DEN ARKTISKA HAVSISEN REFLEKTERAR OMKRING 80% AV SOLENS VÄRME, OCH STABILISERAR DE KALLARE TEMPERATURERNA I VÄRLDSHAVEN.
  Baserat på senaste satellitdata citerade ur en artikel i december 2007
  i National Aeronautics and Space Administration,
  (NASA), förutspår klimatforskaren Jay Zwally att nästan ALL IS KAN VARA FÖRSVUNNEN från det Arktiska Havet vid SLUTET AV SOMMAREN 2012.

  SOS
  Bli Veg! Var Grön!
  “Först och främst måste vi rädda den här planeten så att vi kan bo kvar.”

  För om all is smälter, om polerna smälter bort och om havet blir varmt, kan gasen frigöras ur havet, och vi kan bli förgiftade.
  Om ni tittar på föreläsningen som jag höll i Singapore, (10 januari 1995), så varnade jag redan då, att vi måste ändra vår livsstil, annars blir det för sent.
  Det var för 10 eller 15 år sedan, eller tidigare. Jag har alltid talat om hur vi kalhugger vår planet, ja? Köttätande och allt som bidrar till mycket skador på vår planet Jorden.
  Vetenskapsmän säger många saker. De lyssnar nu, men jag hoppas bara att de gör det snabbt. De lyssnar nu, men jag hoppas att de agerar snabbt. Det behövs bara handling. Alla regeringar i världen tar det verkligen på allvar.. Det är bara att jag är orolig att åtgärderna kommer för sakta.
  Eftersom isen reflekterar solen, förstår ni, och sänder den tillbaka ut i rymden, men isen smälter så snabbt nu så att det inte är nog med reflektion och eftersom havet redan är varmt, smälter isen. Och på grund av att isen smälter, blir havet varmare. Förstår ni vad jag menar, kretsloppet?
  Såsom det fortgår nu, om de inte fixar det, är det slut om 4 eller 5 år! Inget mera!
  Det är verkligen så brådskande.

  Supreme Master Ching Hai
  Världsberömd humanist,
  artist och andlig lärare
  25 december, 2007 – Paris Seminarium

  …MEN DET VISAR SIG ATT DET MESTA AV KOLDIOXIDEN, OMKRING 93%, FINNS I HAVET, INTE I TRÄD ELLER ATMOSFÄREN… det produceras mycket snabbare än det kan tas upp i biosfären eller av havet SÅ DET ÄR DÄRFÖR CO2 ÖKAR MYCKET, MYCKET SNABBT.”
  Dr. Gerald Dickens
  Associate Professor of Earth Science Rice Universitet, USA
  Chefredaktör för American Geophysical Union’s Paleoceanography journal
  Enligt en rapport från Institutet för Arktisk Biologi i Fairbanks Alaska, uppger Dr. Katey Walter att METAN, en växthusgas, som numera frigörs från den arktiska permafrosten och BUBBLAR UPP UR SJÖAR, accelererar den globala uppvärmningen på ett sätt, som man just nu inte tagit hänsyn till.
  Dr. Walters säger:
  “…permafrost är som en tidsinställd bomb som väntar på att utlösas - när den fortsätter att tina, tiotusentals biljoner ton metan kan frigöras i atmosfären och stegra klimatuppvärmningen. Denna nyligen upptäckta källa av metan är hittills inte medräknad i klimatmodeller.”
  Forskning av Dr. Gregory Ryskin vid Northwestern University visar att metanutbrott från havet orsakade att 90% av havets arter och 75% av jordens arter utplånandes för 250 miljoner år sedan. I sin rapport, “Metandriven havseruption och massutplånande,” förklarar han hur metangas som har varit instängd i stillastående vatten, blivit frigjord och det har lett till döden för de flesta som levde i havet och på land.
  Dr. Ryskin säger: “…om det hänt en gång, kan det hända igen.”

  BRÅDSKANDE FRÅGOR
  För att rädda vår planet måste vi:
  1. Bli Vegetarian?
  2. Köra med Biobränsle / Hybridfordon?
  3. Plantera Mera Trän?
  4. Byta till Förnyelsebar Energi?
  SVAR: ALLT DETTA + MER

  FN:S RAPPORT
  KÖTTÄTANDE ÄR EN BETYDANDE
  ORSAK TILL GLOBAL UPPVÄRMNING
  HUVUDORSAK TILL SKOGSSKÖVLING
  • Över 70% av Amazonas regnskog huggs ner för köttproduktion.
  STÖRSTA ENSKILDA KÄLLA TILL VATTENFÖRORENING
  • Stor bidragare till havets döda zoner, kemiska föroreningar, korallrevens död, mänskliga hälsoproblem, och antibiotikaresistens.
  STOR ORSAK TILL VÄXTHUSGASERNA
   Boskap producerar MER VÄXTHUSGASER än alla TRANSPORTER över hela världen sammanlagt
   Skapar 65% av kväveoxider skapade av människor (296 gånger mer värmande än CO2)
   Står för 37% av all metan orsakad av människor (23 gånger mer värmande än CO2)
  “Boskap är en av de viktigaste bidragande faktorerna till dagens allvarligaste miljöproblem. OMEDELBART AGERANDE fordras för att rätta till situationen.”
  Dr. Henning Steinfeld, Chef för Livestock Information
  och Policy Branch, FAO of United Nation
  Livestock’s Long Shadow: Environmental Issues and Options, Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations, Rom, 2006.

  VARNINGSSIGNALER
   En FN-rapport om naturkatastrofer år 2007 säger att nio av de tio värsta berodde på klimatförstörningen.
   Tjänstemän tvångsförflyttade 20,000 öbor år 2000 från de lägsta delarna av Duke of York Island, en av öarna i Papua New Guinea.
   På grund av överfiskning och förlust av tiotusentals miljoner livsnödvändiga sardiner, är vattnen vid Sydvästafrikas kust fyllda med giftiga gaser som bubblar upp från havets botten, och dödar marint liv på en yta lika stor som USA-staten New Jersey och förvärrar växthuseffekten.
   Australiensaren och djuphavsforskaren Steve Rintoul uppskattar att den snabba takten på issmältningen för med sig att 100 miljoner människor som bor inom en meter från havsnivån “kommer att behöva flytta någonstans” för att undkomma stigande havsnivåer.

  FÖR ATT RÄDDA LIV och VÅR PLANET
   En vetenskaplig undersökning av University of Chicago geophysics professor Gidon Eshel och Pamela Martin kommer fram till att vara vegan i ett år sparar 1.5 ton emissioner i förhållande till normal Amerikansk kost, 50% mer än om man byter från en SUV till en Toyota Prius.
   “Ät inte kött, åk cykel och handla måttligt… det är så vi kan bryta den globala uppvärmningen.”
  Dr. Rajendra Pachauri, Chef för FN’s Mellanstatliga Panel för Klimatförändring
   Storbritanniens Energy Saving Trust förordar införandet av konserverings- metoder för att reducera 1/3 av uppskattade 6 ton växthusgas emissioner från ett genomsnittshem i UK

  ARKTISK IS (SEPT. 2007)
   23% under föregående lägsta rekord
  (från NASA satellitdata)
   50% under 1950 års nivå
  (från fartygsdata)

  ANDRA REKORD
   Grönlands ytas förlust av is är nu 400% större än för 15 år sedan.
   Temperaturen i Arktis är den högsta registrerade på 77 år.

  DET FINNS HOPP
  Enligt Dr. James Hansen, framstående klimatforskare för NASA: “Vi har passerat punkten när det tippar över. Vi har inte passerat punkten utan återvändo. Vi kan fortfarande vända på saker, men det fordrar en snabb vändning av inriktning.”

 • Okänd 22 februari 2009

  Jag har skrivit en rad artiklar om vårt klimat. Det finns allt för många "klimatstrutsar" som försöker avfärda den globala uppvärmningen.
  Men, att vi skulle kunna rädda vår planet genom att bli vegetarianer tror jag absolut inte på!
  Det finns så mycket annat som måste göras, men det finns så många hinder som skall undanröjas först.

  Tänk bara på all skit som livsmedelsindustrin blandar in i den industriellt lagade maten. Det finns 315 "godkända" tillsatser som får blandas in av färdigmatsleverantörerna. Mer än hälften av dessa får inte ens användas vid framställningen av djurfoder.

  I stället tycker jag att vi skall propagera för naturliga råvaror utan tillsatser!

  Så jag fortsätter att äta kött.

  Och fisk.

  Och fågel.

  Men rökt "skinka" som aldrig varit i närheten av ett rökeri kommer aldrig på vårt bord!

 • Gnurf 22 februari 2009

  Bli struts, lägg ägg.

  Gör en omelett!!

  :D

 • LaJefa 22 februari 2009

  Äta bör man annars dör man, äter gör man men ändå dör man!!!

  Skämt och sido. Jag är alldeles för förvirrad för att ta ställning till allt detta. Men att bli vegetarian och rädda jorden, NEJ,,,det tror jag inte på.
  Om vi inte äter upp djuren ( åtminstone dem vilda) så kommer dem efter ett tag att bli alldeles för många och sjukdomar kommer att uppstå. Naturen sköter ju sig själv, så blir det tex för mycket älgar så uppstår oftast sjukdom för att ta ner antalet (det är bara människan som botar sjukdomar med mediciner, hade vi aldrig gjort det hade nog inte planeten varit överbefolkad).
  Naturen vill ta ner antalet människor, eller varför har spetälska, pesten, tuberkulos,cancer och aids utvecklats? Naturligtvis vill man leva och man vill även att sina nära och kära ska leva..men hade vi inte varit så intelligenta (ta fram mediciner bl.a) och följt djurens lag, så hade vi aldrig fördärvat planeten som vi har gjort, men att bli vegetarian för att rädda jorden...NEJ! Finns så mkt annat som borde göras o redan ha gjorts för att rädda planeten (tror tyvärr att vi är lite för sent ute!).

 • 123Linnea 22 februari 2009

  Efter att jag startat en egen tråd(mat och klimat), upptäckte jag att den visst redan var startad, på sätt och vis. Här.
  Jag tror att det är jätteviktigt att äta klimatsmart.
  Jag har svårt att tänka mig att bli vegetarian, men jag kan tänka mig att äta kött mer sällan. Om jag bara äter kött ett par gånger i veckan har jag ju dragit ner på den klimatboven mer än hälften, för mig. Det är bra!
  123Linnéa

 • Nettan75 22 februari 2009

  LaJefa jag tror faktiskt att du har rätt. De tankegångarna har varit mina i många år nu. Naturen gör sitt bästa för att göra sig av med överpopulation oavsett om det är myror, elefanter eller människor. För hur man än vrider och vänder på det är vi ju djur, vi också. Tyvärr är det bara vi människor som kommit på hur vi ska lura naturen.

  Att äta kött eller ej tror jag inte har mycket med att rädda vår värld, däremot kan man tänka på mycket annat, elförbrukning, bilkörning, flyg, pappersanvändning. Det finns tusentals saker vi skulle kunna göra små små förändringar i och hjälpa naturen att sköta sig själv. Tyvärr så måste ALLA hjälpas åt, annars funkar det inte. Alla måste sluta med kolkraftverk till exempel, att 2-3 länder slutar med det är som en piss i havet, ursäkta franskan. Och likadant är det med alla åtgärder.

  Veganer och vegetarianer som äter så pga hälsa eller olika övertygelser tycker jag är berömvärda, så länge de inte försöker pracka på andra sina åsikter. Samma med Jehovas och liknande ;)

 • Gnurf 22 februari 2009

  Darwin mina compadres....Darwin!!! (H)

 • Zeldasmatte 22 februari 2009

  Visst skulle maten räcka till fler om alla blev vegetarianer, men riktigt så enkelt är det väl inte? :o

  Man måste väl ta vara på de råvaror som är bäst lämpade för det område där man lever. Längst kuster passar fiske alldeles utmärkt. Områden som inte lämpar sig för odling t ex steniga områden kanske passar bättre till att föda upp boskap. Här i Norden trivs väl egentligen gräs allra bäst av grödorna, så vi borde kanske helt övergå till boskapsskötsel?

  I torra områden gör konstbevattning att brunnar sinar... Det finns säkert många fler exempel...

  Men naturligtvis måste vi alla hjälpa till och göra allt vi kan för att minska förbrukningen av fossila bränslen. Snart kan jag börja cykla till jobbet igen. Jag försöker köpa mat och andra produkter från Sverige så gott det går. Jag har tygkassar istället för plastpåsar... VI källsorterar. Vi har bytt till en mindre och mer bensinsnål bil. Jag hoppas att utvecklingen av förnyelsebara energikällor ska gå snabbare. Jag skulle gärna sätta upp solpaneler på taket om jag bara fick för grannarna... (Y)

 • Okänd 23 februari 2009

  Har just läst boken "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson.
  En bok som alla borde läsa.
  Det finns 316 "godkända" tillsatser som matproducenterna får använda i sin tillverkning.
  Mer än hälften av dessa är förbjudna att blanda in i djurfoder!
  Men nu är det ju bara människoföda det handlar om och då blir det helt OK att blanda in dessa i den fabrikstillverkade maten.
  Den här hanteringen är inte speciellt klimatsmart. Vi talar här om helt syntetiska och kemiskt framställda tillsatser. Många av dessa tillsatser gör människor sjuka.
  Gruppen E 620 - E 650 kallas på måmga förpackningar för "smakförstärkare" och innebär att de råvaror som använts är så dåliga eller utarmade av tillverkningsprocessen att all naturlig smak gått förlorad. Då tillsätts E 621, mononatriumglutamat är det korrekta namnet men livsmedelsindustrin väljer att kalla det för smakförstärkare!

 • evigheten 24 februari 2009

  Gå in på en här länken så får ni se vad en svensk EU-parlamentariker säger om miljön. FN har redan insett fakta om kimatförstöringen.

  http://suprememastertv.com/se/bbs/board.php?bo_table=featured_se&wr_id=219&goto_url=&url=link2_0

 • 123Linnea 24 februari 2009

  Jag tror att det ev föreligger en missuppfattning i den här tråden. Maten räcker inte till fler om vi blir vegetarianer! Det handlar om helt andra aspekter.
  Jordbruket och djuruppfödningen idag är otroligt resurskrävande. Det är minsann inte som förr.

  För varje producerad korv har det körts grisar hit och dit; det har odlats foder i ANDRA VÄRLDSDELAR; det har besprutats; skördats; gödslats mm mm.

  Om grisen bökat på bondens gård sen kultingstadiet; om den ätit matavfall från hushållet som förr, osv hade det varit en helt annan sak.

  Vegetarisk mat kan vara mindre resurskrävande (om man inte äter en mass exotiska frukter mm. Det är det jag menar i min egen tråd - Mat och klimat).

  123Linnéa

 • evigheten 24 februari 2009

  Mer än 80 % av all soja går till djuruppfödning. 880 miljoner människor svälter. Om man inte födde upp djur på människomat skulle det räcka till att mätta två miljarder. Lyssna på den svenske parlamentarikern Jens Holm. Han är intervjuad på den här länken:

  http://suprememastertv.com/se/bbs/board.php?bo_table=featured_se&wr_id=219&goto_url=&url=link2_0

  Det är alltid bra att ta reda på fakta innan man räknar ut saker och ting.
  Vänliga hälsningar!

 • evigheten 24 februari 2009

  Här kommer en film från England gjord av Paul McCartney Beatles
  http://vimeo.com/3047777
  Inse sanningen. Vågar ni se och lyssna!

 • evigheten 24 februari 2009

  http://www.happycow.net/famous_vegetarians.html
  Här finn en lista på berömda vegetaraner. Känner du till någon av dem?

 • Lilljeppe 25 februari 2009

  Det finns nog en lång lista på berömda icke vegetarianer med:p
  Jag gör nog som majoriteten av alla berömda kändisar, äter kött.:)
  Det är gott och jag tror inte jag räddar världen genom att inte äta kött. Håller med Jan-gunnar i hans inlägg.
  /Lilljeppe

 • Okänd 25 februari 2009

  Jag har inget emot vare sig vegetarianer, veganer eller Jehovas vittnen!
  Men när de försöker att att "bevisa" för andra att deras livsstil är den enda rätta tycker jag att de går lite för långt.
  Jag har aldrig försökt att få en vegetarian att äta kött, däremot har jag lagat otaliga grönsaksplatåer och vegetariska måltider till just vegetarianer. En mycket tacksam uppgift för övrigt!
  Så man måste få välja själv, som jag sagt tidigare tror jag inte att vår planet går under fortare om vi äter kött, inte heller att vi "räddar" jorden om vi låter bli.

 • kickiekblad 25 februari 2009

  Äter både grönt å kött

 • LaJefa 25 februari 2009

  Skrivet av jan-gunnar-j den 25 feb 2009

  Jag har inget emot vare sig vegetarianer, veganer eller Jehovas vittnen!
  Men när de försöker att att "bevisa" för andra att deras livsstil är den enda rätta tycker jag att de går lite för långt.
  Jag har aldrig försökt att få en vegetarian att äta kött, däremot har jag lagat otaliga grönsaksplatåer och vegetariska måltider till just vegetarianer. En mycket tacksam uppgift för övrigt!
  Så man måste få välja själv, som jag sagt tidigare tror jag inte att vår planet går under fortare om vi äter kött, inte heller att vi "räddar" jorden om vi låter bli.
  Skrivet av jan-gunnar-j den 25 feb 2009


  Håller med dig fullständigt!!! Mycket bra skrivit.
  Vissa går tyvärr in på "sin" linje lite väl mycket och tror att dem är typ missionärer.
  Jag har till och med jobbat på en vegetarisk restaurang, vilket var både lärorikt och skoj...men inte ens dem kunde övertyga mig att bli vegetarian. Dem äter ju så mkt annat istället som oxå kan påverka naturen och jordens undergång.
  Att köra denna "Bli veg" propaganda och försöka få med andra att tro att detta är det enda riktiga...då säger jag bara "lycka till"...för jag har i alla fall inte blivit övertygad att jag skulle kunna rädda jorden pga att inte äta kött.
  En god medium stekt argentinsk biff skulle sitta fint just nu.

  Ha en bra dag!

 • Gnurf 25 februari 2009

  Jag äter ALLT helt enkelt....:)

 • Lunchdax 25 februari 2009

  Bara äta kött - nej. Men att inte alls äta kött heller - nej! Det finns för och nackdelar med alla "livstilar", och exempelvis BEHÖVS boskap som kor, får med mera för att främja den biologiska mångfalden genom att beta och hålla marker öppna. Om vi alltså måste ha boskapen för naturens skull, varför kan vi då inte äta dem också när de ändå går där i hagen?
  Nej, problemet ligger inte i om man ska äta kött eller inte äta kött, utan hur man låter djuren leva och hanteras. Att äta ekologiskt kött gör bättre för miljön och i längden billigare än att bli vegetarian. (Nu kan man förstås ha andra skäl än just miljön för att bli vegitarian, som exv. hälsa) Precis som 123Linnea säger, och många andra, är det den DÅLIGA, och vanligaste produktionen av djur som är väldigt dålig för miljön. Tänk vad utsläppen skulle minska om vi köpte lokalproducerat, ekologiskt kött istället. Inga långa transporter, inga gifter, inga genetiska genmanipulerade djur, inget lidande för djuren, mindre utsläpp från själva produktionen och gården. (Y)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.