Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Möten med vilda djur och upplevelser i naturen

 • Ullis1 21 april 2008

  Jag kollade runt lite men kunde inte finna någon tråd i detta ämne. Fick idén nyss när jag i "Berätta något om dig själv"-tråden skrev om möten med älgar i trädgården.
  Så har ni varit med om roliga, otrevliga, nervkittlande eller fantastiska möten med vilda djur i naturen (antingen här i Sverige eller utomlands) dela gärna med er! :)

 • anluk 21 april 2008

  När jag var i jugoslavien och skulle gå hem från en bröllopsfest mitt i natten såg vi både skorpioner och giftgrodor. Alla rekommenderade oss att följa de vita strecken på vägen för att lättare se dem......

 • Ullis1 21 april 2008

  Jag börjar då. :)
  Som jag skrivit förut har jag flera gånger stött på älg. I höstas råkade jag på ännu några möten med dessa skogens konungar då jag och sambon lagom börjat komma på plats i nya huset. Denna gång var det en älgko som berusad på äpplena vinglade runt i trädgården och kom fram bakom garaget när jag i halvmörkret gått för att slänga soporna. Hon vinglade däremot iväg. :D
  Jag blir lika fascinerad varje gång av hur stora de här djuren är och av hur orädda de blivit för oss människor. Sambon drog också upp garagedörren en kväll och såg rakt in i ögonen på en fjolårskalv som bländad av ljuset stod och blinkade emot honom med en förvånad uppsyn.

 • Ullis1 21 april 2008

  Vad roligt att det inte var jag som hann börja med denna tråd. :)
  Uh, anluk! Det måste varit obehagligt med skorpionerna och giftgrodorna. Att få rådet att följa vita strecken på vägen sedan...brr!!!

 • frucaos 21 april 2008

  När jag var ute på en tidig joggingtur (eller var det kanske en morgonpromenad) för väldigt många år sen så mötte jag en räv på stigen. Vi blev nog lika häpna båda två, det tog en stund innan han insåg att jag nog skulle vara "farlig", men då sprang han fort därifrån!

  På tal om rävar --- Förra året när jag tittade ut genom vardagsrumsfönstret såg jag en räv springa tvärs över gräsmattan, och hack i häl kom vår ena katt! Den hade tydligen inte fattat att den skulle bli jagad istället för att jaga... :p

 • Ullis1 21 april 2008

  Ha ha! Snacka om omvända roller frucaos! :D

  Apropå katter som jagas eller blir jagade...i förra huset killen bodde i hade vi djupa skogen tätt inpå knuten. Jag satt en kväll i köket, det var ett litet hus med låga fönster och hade fönstret något öppet för att vädra ut matoset en liten en stund (vi hade nämligen ingen köksfläkt där). Däremot blev det snart kallt (det var vinter) så jag reste mig för att stänga fönstret och hörde då ett väldans liv bakom kåken. Det small och levde i och en katt jamade högt, så for något stort förbi fönstret i en jädra fart.
  Hmm...sambon sov och jag verkligen inte gå ut och kolla vad det var så jag gick och lade mig. Det var lite olustigt däremot.
  Nästa morgon gick jag ut och möttes av ett kaos av spår. Kattspår förföljda av extremt stora hundliknande spår. Jag gick bakom huset och kollade, där hade vi en del saker uppställda och de hade stötts omkull och det var tillställt.
  Jag granskade spåren närmare och kände även en frän lukt kring dem, de var alldeles för stora för att vara t.om en stor hunds spår så jag kollade på nätet om vargspår och mätte spåren som löpte kors och tvärs t. om framför ytterdörren och konstaterade att det enda som stämde överens med dessa spår (storleken, klorna) var spåren av varg. :o
  Jag låtsades i alla fall att spåren kom från en stor shäfer.
  Nästa dag läste jag i tidningen att flera sett en stor ensamvarg som irrat runt i skogarna precis där vi bodde och att fler sett den i samma veva som jag upplevde mitt möte.
  Usch, tänk om jag hade gått ut?

 • jenwe 21 april 2008

  Hej!
  Vi hade en tam räv på gården för några vintrar sen. Det började med att han försåg sig själv med ätbart ur soppåsen om den stod utanför dörren. När vi upptäckte det började vi mata den istället. Räven dök sen upp varenda kväll och följde oss som en skugga över backarna. Han åt till och med ur handen och var räddare för vår katt än för oss!

 • Ullis1 21 april 2008

  Oh, rävar är så vackra! :) Jag har tyvärr bara sett dem på avstånd.

  En annan historia jag har (har väl en del då jag varit ute i naturen mycket), var när jag som liten plockade bär i skogen med familjen. Plötsligt kom det några randiga vildsvinsungar och sprang förbi, vilt pipande och skrikande. De var så söta och jag ville klappa dem. Men det blev med en väldans fart till att fara upp på bergsknallen bredvid när mamma vildsvin som ett ånglok kom farande ut ur buskarna! Man ska inte hamna mellan en mamma och hennes ungar. :)
  Vildsvin är verkligen snabba vilket man inte kan tro då de ser så klumpiga ut, men lite olustigt är det allt när sådana djur är i närheten.

 • Svesse60 21 april 2008

  För ett par år sedan hade vi björnar i en by utanför där jag bor. Dessa var nära bostadshus och sommarstugor och rumstrerade om. Jag, min bror och vår mamma tog bilen dit för att ev. få en skymt av en. Tala om att våra ögon blev stora, när vi ungefär 20 m in på en infart får se en björn som står på bakbenen och tippar omkull en soptunna. Han tog en soppåse i munnen och försvann in i skogen. Sen såg vi aldrig den mer igen. Kanske både första och enda gången man har sån tur att man får se en nalle! Det var en upplevelse jag aldrig kommer att glömma!

 • SEAbjrpn 21 april 2008

  Skrivet av evaste den 21 apr 2008

  För ett par år sedan hade vi björnar i en by utanför där jag bor. Dessa var nära bostadshus och sommarstugor och rumstrerade om. Jag, min bror och vår mamma tog bilen dit för att ev. få en skymt av en. Tala om att våra ögon blev stora, när vi ungefär 20 m in på en infart får se en björn som står på bakbenen och tippar omkull en soptunna. Han tog en soppåse i munnen och försvann in i skogen. Sen såg vi aldrig den mer igen. Kanske både första och enda gången man har sån tur att man får se en nalle! Det var en upplevelse jag aldrig kommer att glömma!

 • Wombat04 21 april 2008

  Mitt möte med ett vilt djur var betydligt mindre dramatiskt, men väldigt roligt. Vi hyrde stuga på Blidö i Stockholms ljuvliga skärgård under några år i början av 2000-talet. Det var varmt och skönt för det mesta och vi hade fönstret till det lilla sovrummet öppet hela dagarna.

  En dag sökte jag svalka inne i huset och låg på sängen och läste. Då hörde jag en kraftig duns mot det öppna fönstret, på INSIDAN av rutan. Jag blev livrädd, flög upp och tappade boken. Strax efteråt fick jag se en kamikaze-ekorre komma farande i full karriär mot fönsterrutan, ta avstamp mot den och hoppa direkt från den ned i en Baden-Baden-stol som stod utanför fönstret. Där begravde den en nöt under sittdynan, försvann upp i ett träd en bit därifrån för att sedan upprepa proceduren igen, gång på gång. Den struntade helt i mig där jag satt och skakade av skratt, den var helt upptagen av sina vedermödor.

 • frucaos 21 april 2008

  Så otroligt mysigt med en ekorre!(L)
  Vad mer kan jag berätta...
  Min man och jag var på semester i Sydafrika för 2 år sen, och tog naturligtvis ett par dagar i Kruger National Park - ett absolut måste! En morgon gav vi oss ut riktigt tidigt i hopp om att se lite fler djur. (Det var 36 grader varmt på dagarna och de flesta låg i skugga och latade sig). Efter att ha kört omkring i en dryg timme utan att se något :( bestämde vi oss för att återvända till "byn" för att äta frukost. Ca 500 m innan vi kom fram såg vi en hel hjord elefanter som tog sitt morgondopp i floden. Vi stannade bilen för att titta och stod kvar där när de hade avslutat sitt dopp och gick därifrån - på alla sidor om bilen! Då kände jag mig väldigt liten, och en aning nervös. Man har ju hört talas om vad en irriterad elefant kan hitta på med en bil... Det blev i alla fall en av de mest minnesvärda stunderna från den resan! Till saken kan tillföras att jag älskar elefanter - de är så otroligt härliga!(L)

 • MatAnders 21 april 2008

  Mina föräldrar har en mer eller mindre tam ekorre som dom matar på balkongen och den är inte det minsta rädd och nu håller den på att flytta in i en trälår som står där.:D

 • snutten 21 april 2008

  För några år sedan råkade jag titta ut och fick se en varg traska förbi nere på stora vägen. Inget möte, men dock rätt ovanligt här i Hudik...
  Annars har jag träffat på både älg och rådjur i skogen. Och ett år var det 5 rävungar som hängde efter en i elljusspåret. Det var lite kul, då dom var helt tama och kom väldigt nära. Som tur var hade jag kameran med och har en del fina kort på dom.

 • irrevirre 21 april 2008

  När jag var så där 11 år tittade jag och grannflickan på Dr Jekell och Mr Hyde en sen kväll.
  Sedan gick hon hem till sig och det var så att vi hade fönster mittimot varandra.
  Plötsligt hör man ett isande gallskrik!!!
  Hennes pappa kom farande och ropade att "så går det när man tittar på sådana filmer".
  Men det var inte så konstigt att hon skrek.
  Hon hade haft fönstret öppet och när hon öppnar dörren och kliver in så får hon något rakt i ansiktet.
  Klafs! en fladdermus rakt i nyllet.

 • Babzan 21 april 2008

  En morgon förra vintern fick jag se något kul när jag drog upp rullgardinen. Ca 1 meter utanför sovrumsfönstret hängde en räv i trädet. Han höll sig hängande med en talgboll i munnen och det tog flera minuter innan hans tyngd fick sönder snöret och han snabbt kunde kila iväg med sitt byte.
  En trevlig början på dagen och sen kom han tillbaka några morgnar i rad. Vi la förståss dit lite godsaker som lockbete. :)

 • gladavmat 21 april 2008

  Jag sitter o undrar hur det gick för katten som Ullis hörde skrika när den ev. vargen besökte dem.
  Vår schäfer blev påhoppad av 2 vildkatter som kröp fram under ett gammalt hus. De kastade sig över honom o han hatar katter fast han har en kompis hemma så han jagade bort dem. Men en klohylsa satt kvar under ena ögat så ibland kan det vara farligt även om det är vanliga, ej giftiga djur:'(

 • hansdotter 21 april 2008

  Jag såg ett lodjur för många år sedan. Jag stannade bilen och den stod kvar riktigt länge där i väggrenen innan den gav sig av. Mäktigt att se ett lodjur som är känt för att vara väldigt skyggt.

  När en älg sprang ut framför bilen fick jag nästan en hjärtattack- körde i 30km i timmen, men älgen sprang precis framför motorhuven! Sedan körde jag i 5 km i timmen resten av resan..:'(

 • sonja55 21 april 2008

  Har sett mycket Älg där jag bor som mest 12 st. samtidigt, varit nära att krocka med älg några gånger
  har även sett en Varg och Lodjur

 • marwis 21 april 2008

  Jag hade en lagom rolig upplevelse av vilda djur i vintras då min man ropade på mig och sa att det var en ekorre vid fågelbordet. Vi stod där och ojjade oss över hur söt den var när vi såg att den hade en unge med sig. Min man tycker att ekorren såg lite konstig ut för den hade ingen svans.Hm...:'(Ja, vi måste vara lite skumögda! Ekorren var en brunråtta och ungen en mus. De hade kalas på fågelmaten. Vi fick snabbt ut vår katt som tog musen direkt. Råttan sprang dock under huset under en altan. Ett par dar senare hör vi hur det krafsar i väggen, och det var inget "muskrafs". Råttan var inne i väggen! Anticimex tillkallades och råttgift lades ut. Nu har vi haft några veckor med skitlukt i hallen, men hellre det än råttor på vift(Y)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.