Det vore kul att veta om ni har någon specialare på julbordet, alltså inte janssons, sill eller skinka eller så, som är en viktig familjetradition för er, men som ni inte tror att så många andra har.
Kan ni inte ta er tid och dela med er av dessa recept, det är alltid roligt att få förnya sitt julbord lite.
I vår släkt är sedan många år den grekiska salladen jätteviktigt, infört av brorsbarnen, som inte var så förtjusta i julmaten när de var små, utan ville ha något de tyckte var godast av allt. Faktiskt är det nu den rätt som det går åt mest av, så fräscht och friskt mot allt det stinna och halvljumma som brukar pryda julbordet.
mammis22 november 2007
Äggost bara älskar vi i familj(Y)
Okänd22 november 2007
Hejsan! Vi har alltid fyllda älgrullader på julbordet.Fyller med bacon,lök och senap.Det har vi kört med i 5 år nu och det blir säkert 5 år till.
matvraket22 november 2007
vi brukar göra äggost, fast inte vet jag om det är så ovanligt? ganska vanligt i åtminstone bohuslän, där jag kommer ifrån. annars brukar vi göra en skink- och majonäsröra med lök. Det är lätt att göra! blanda hackad skinka med majonäs och hackad lök. Klart! :p
Amika22 november 2007
Julkalkonen är ett måste och jag vet inte så många andra som har det. :) Sen har vi ju räkrullen... *mums*
MrsC22 november 2007
Vi äter alltid English Christmas Dinner 25/12 med kalkon, Hasselbackspotatis, brysselkål och andra tillbehör och Christmas Cracker...och det värsta är att det är svårt att få tag i crackers.
Svesse6023 november 2007
På vårt julbord finns förrutom de traditionella rätterna även räkomelett och crepes med skinkstuvning. Två rätter som jag inte skulle kunna vara utan!
ThomasP23 november 2007
Rökt älghjärta,tjäderleverpastej,inlagd röding och blana är några av specialarna vi har//Thomas
anluk23 november 2007
:pJag skall alltid ha Kålpudding!!! Konstig tradition men det är något som alltid funnits där.
23 november 2007
Skrivet av Tpersson den 23 nov 2007
Rökt älghjärta,tjäderleverpastej,inlagd röding och blana är några av specialarna vi har//Thomas
Blana? Vad är det?
jazza23 november 2007
Äggost - Vad är det??
jazza
e_p_a200023 november 2007
först julbord på förmiddagen sedan Kalkonmiddag och sista av allt så ska det ätas Änglamat. Det går inte att fira jul utan änglamat.
Ekorrungen23 november 2007
Ett måste är grynbullar med senap på(Y)(Y)mmmm.
Carin
Smurflund23 november 2007
Jag brukar alltid göra i ordning toast med stuvade trattkantareller, de är väldigt populära :p
pehrzonflickan23 november 2007
Krustader med svampstuvning och bruna bönor finns alltid på ett hörn. Det godaste på julbordet är dock skinkan och ägghalvor med räkor! Smat grovkornig skånsk senap.
Amika23 november 2007
Jag pratade med min granne om just den här tråden igårkväll. Hon berättade att hon absolut inte kan vara utan brunkål... Någon brunaktig lite söt kål som man kokar i flera timmar... Är det någon här som äter det? Är det gott i så fall? Det låter lite sliskigt nästan i mina öron? :)
MrsC23 november 2007
Min mormor från Skåne och min mamma från Blekinge, hade alltid brunkål och rödkål på julbordet när vi växte upp.
Nu bjuder min brorson mig på dig det på julafton.(Y)
Brunkål
är en klassisk rätt på julbordet. Brunkålen är vitkål smaksatt med sirap.
Ingredienser
Portioner : ca 10 portioner
1 st vitkålshuvud, 1 kg
5 msk smör (margarin eller olivolja går också bra)
4 msk sirap
5 dl skinkspad eller grönsaksbuljong
Tillagning av recept
Sätt ugnen på 200 grader. Strimla vitkålen i en matberedare eller med kniv. Bryn lite i taget i en stekpanna och lägg över i en ugnsform. Salta, peppra och ringla över sirap under stekningen. Häll över skinkspad eller buljong och stek i ugnen 45 minuter. Rör om då och då.
Lena23 november 2007
Kokt tunga är bara ett måste och rökt hjärta mm(Y)
Det vore kul att veta om ni har någon specialare på julbordet, alltså inte janssons, sill eller skinka eller så, som är en viktig familjetradition för er, men som ni inte tror att så många andra har.
Kan ni inte ta er tid och dela med er av dessa recept, det är alltid roligt att få förnya sitt julbord lite.
I vår släkt är sedan många år den grekiska salladen jätteviktigt, infört av brorsbarnen, som inte var så förtjusta i julmaten när de var små, utan ville ha något de tyckte var godast av allt. Faktiskt är det nu den rätt som det går åt mest av, så fräscht och friskt mot allt det stinna och halvljumma som brukar pryda julbordet.
Äggost bara älskar vi i familj(Y)
Hejsan! Vi har alltid fyllda älgrullader på julbordet.Fyller med bacon,lök och senap.Det har vi kört med i 5 år nu och det blir säkert 5 år till.
vi brukar göra äggost, fast inte vet jag om det är så ovanligt? ganska vanligt i åtminstone bohuslän, där jag kommer ifrån. annars brukar vi göra en skink- och majonäsröra med lök. Det är lätt att göra! blanda hackad skinka med majonäs och hackad lök. Klart! :p
Julkalkonen är ett måste och jag vet inte så många andra som har det. :) Sen har vi ju räkrullen... *mums*
Vi äter alltid English Christmas Dinner 25/12 med kalkon, Hasselbackspotatis, brysselkål och andra tillbehör och Christmas Cracker...och det värsta är att det är svårt att få tag i crackers.
På vårt julbord finns förrutom de traditionella rätterna även räkomelett och crepes med skinkstuvning. Två rätter som jag inte skulle kunna vara utan!
Rökt älghjärta,tjäderleverpastej,inlagd röding och blana är några av specialarna vi har//Thomas
:pJag skall alltid ha Kålpudding!!! Konstig tradition men det är något som alltid funnits där.
Rökt älghjärta,tjäderleverpastej,inlagd röding och blana är några av specialarna vi har//Thomas
Blana? Vad är det?
Äggost - Vad är det??
jazza
först julbord på förmiddagen sedan Kalkonmiddag och sista av allt så ska det ätas Änglamat. Det går inte att fira jul utan änglamat.
Ett måste är grynbullar med senap på(Y)(Y)mmmm.
Carin
Jag brukar alltid göra i ordning toast med stuvade trattkantareller, de är väldigt populära :p
Krustader med svampstuvning och bruna bönor finns alltid på ett hörn. Det godaste på julbordet är dock skinkan och ägghalvor med räkor! Smat grovkornig skånsk senap.
Jag pratade med min granne om just den här tråden igårkväll. Hon berättade att hon absolut inte kan vara utan brunkål... Någon brunaktig lite söt kål som man kokar i flera timmar... Är det någon här som äter det? Är det gott i så fall? Det låter lite sliskigt nästan i mina öron? :)
Min mormor från Skåne och min mamma från Blekinge, hade alltid brunkål och rödkål på julbordet när vi växte upp.
Nu bjuder min brorson mig på dig det på julafton.(Y)
Brunkål
är en klassisk rätt på julbordet. Brunkålen är vitkål smaksatt med sirap.
Ingredienser
Portioner : ca 10 portioner
1 st vitkålshuvud, 1 kg
5 msk smör (margarin eller olivolja går också bra)
4 msk sirap
5 dl skinkspad eller grönsaksbuljong
Tillagning av recept
Sätt ugnen på 200 grader. Strimla vitkålen i en matberedare eller med kniv. Bryn lite i taget i en stekpanna och lägg över i en ugnsform. Salta, peppra och ringla över sirap under stekningen. Häll över skinkspad eller buljong och stek i ugnen 45 minuter. Rör om då och då.
Kokt tunga är bara ett måste och rökt hjärta mm(Y)
FINSK Kårotslåda!
Klart man har brunkål (Blekingska rötter).......