Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jäskorgar

 • Majbaggen 30 juni 2010

  Tänkte samla på mig era erfarenheter och tips gällande just jäskorgar. Jag har idag hämtat ut mitt paket från "Lyckas med mat" och däri är mina två första jäskorgar. En rund och en oval. Jag har satt deg och ser fram emot mina försök. Men då jag tidigare jäst i en brödkorg som jag lagt en mycket väl sliten diskhandduk i, och som jag därefter dränkt i vetemjöl, ändå fått grädda misslyckade försök och helt slänga andra misslyckanden i slasken. Tänkte då att ni som redan har jäskorgar kan dela med er lite erfarenhet, så jag slipper slänga fler degar pga detta.
  Har ju förstått att disk är tabu. Det är skakning/borstning osv. som gäller för rengöring. Inoljning innan första användandete är också tvunget. Både in och utsida? Förvaring i t.ex ICA-kassen om man inte vill ha mjöl överallt, vilket jag inte vill då jag har en glutentjej i familjen. Bättre/sämre/ingen skillnad på mjöl jag "pudrar" med? Hur får jag mjölet till att fastna innan jag lägger i degen? Hur lös deg kan man änvända? Ja, bara ös ur er av era erfarenheter, så återkommer jag med mina...

 • charlottat 30 juni 2010

  Inga erfarenheter eller tips att komma med, men jag blev så inspirerad att jag gick in på Lyckas med mat och beställde ett par egna jäskorgar - en rund och en långsmal. Har varit på väg länge men nu fick jag tummen ur. ;)

 • Majbaggen 30 juni 2010

  Lycka till du med! Då kanske vi kan bli kloka på användandet ihop? Eller så får vi skaffa oss egna erfarenheter utan andras hjälp...
  Jag har satt en sats med maithabs basbröd (surdeg) som ska vila nu i ca 2 timmar. Sen ska jag forma och inviga ena formen enligt eget försök. Det blir nog den avlånga som får första tjing. Sen åker den i kylen över natten. Så vi får hoppas på tur i morgon bitti - att inte all deg sitter i korgen{dont-know}

 • MichaelaF 30 juni 2010

  Jag har ingen erfarenhet av jäskorgar men har använt kökshandduk-i-durkslag-metoden. Det funkar bra för mig, även med lösa degar. Jag ser till att både korgen och degen är rejält mjölade innan jag lägger ner degen. Kan tänka mig att det funkar lika med jäskorg. Överflödigt mjöl faller bort, så det är bara att kräma i.

 • maithab 4 juli 2010

  Hej.
  Inoljning har jag inte ens hört talas om. Varför ska man göra det? Blir det inte kladdigt om man ska ha mjöl sen? När det kommer i ugnen "svettas" väl jäskorgarna ut oljan?

  Som jag sagt tidigare i annan tråd (men här finns kanske andra som läser) så tror jag man måste räkna med lite "inkörstid", alltså att det fastnar någon/några gång/er innan mjölet riktigt mättat korgen eller hur man ska uttrycka det.
  Jag rengör inte mina jäskorgar utan skakar på min höjd ur överflödigt mjöl. Till en början borstade jag ur dem men upptäckte att det funkar bäst att inte göra det.
  Ju lösare deg man lägger i desto mer mjöl för att det inte ska krypa ner i jäskorgens springor och fastna. Har man för lös deg rekommenderas att istället grädda det i bakform.

 • zudette 4 juli 2010

  Jag är oxå nyfiken på jäskorgar och funderar på att köpa ett par. Såg på Lyckas med mat att det finns jäskorgar i hårdplast! Nån som har testat dem? Blir resultatet detsamma?

 • maithab 4 juli 2010

  Skrivet av zudette den 4 jul 2010

  Jag är oxå nyfiken på jäskorgar och funderar på att köpa ett par. Såg på Lyckas med mat att det finns jäskorgar i hårdplast! Nån som har testat dem? Blir resultatet detsamma?

  Om bara mjölet fäster lika bra borde resultatet kunna bli detsamma. Jäskorgens uppgift är ju att förhindra brödet att flyta ut när det jäser.

 • charlottat 5 juli 2010

  Från Lyckas med mats hemsida:

  Skötselråd: Första gången du ska börja använda korgen smörjer du den med en neutral matolja. Rengör aldrig en jäskorg med diskmedel, endast vatten ca 1-2 ggr om året då du också kan smörja in den.

  Vid bakning: Innan du lägger in degen mjölar du formen. När brödet jäst klart skakar eller borstar du bara ur korgen med en borste.

  Jag har fått mina korgar oxå nu, inte hunnit prova dem, med förhoppningsvis blir det bak i morgon. ;)

 • charlottat 7 juli 2010

  Nu har jag bakat och använt en av jäskorgarna för första gången. Jag oljade in den enligt anvisningar och tror att det var bra för att få mjölet att fastna ordentligt. Degen var ganska lös och kladdig, ett morotsbröd som jag har tagit originalreceptet, minskat mängden jäst och lagt till lite rågsur, sen blandar jag mjölsorter oxå även om det bara ska vara vetemjöl special enligt receptet. Men rejält med mjöl i korgen.

  Var lite pirrig när jag skulle stjälpa upp brödet på plåten, men det gick hur bra som helst, lossnade lätt och även om det blev lite sned och deformerad av min ovana så blev det ändå fina ränder som man vill ha. Det sjönk ihop lite, men reste sig fint i ugnen igen.

  Så nöjd och stolt! :D

 • Majbaggen 8 juli 2010

  Nu har jag de sista gångerna lyckats skapligt att få ut bröden ur jäskorgen. Särskilt bra går det ur den ovala. Den runda är mer trixig. Jag oljade korgen när den var ny. Sen ska jag ju inte göra det något mer (om jag inte enligt tillverkaren "diskar" den en gång om året). Däremot "trycker" jag in vetemjöl eller fint rågmjöl i korgen så att den blir ordentligt mättad. Det är så pass att man inte ser skarvarna. Men det verkar fungera skapligt. Men - har jag för lös deg så fastnar det ändå. Och då menar jag inte rinnande deg, som borde varit i en form, utan kladdig men hanterbar.
  Igår gav jag mig inte när mitt nypåkomna lingonbröd skulle ur formen. Det slutade med att innanmätet kom ur och efter en stund "ramlade" även "skalet" ner ovanpå. Shit happens, tänkte jag och slängde i ugnen. Denna gången åkte det inte i slasken åtminstone, vilket har hänt tidigare. Det blev ett gott, mustigt bröd med ganska hård skorpa - och platt! Har nu satt samma deg igen men med 30 g mer mjöl. Får hoppas på att det inte säckar ihop likadant, för det hade jag tänkt ta med som en "gå-bort"-present.
  Känns som jag varken överjäser eller underjäser, för samma problem uppstår vare sig det nattjäser eller som igår - 2 timmar i bunken - bearbetning och i korgen - 1 timme på bänken och ett par timmar ångjäsning. Kan varmt rekommendera ångjäsning, det ger mer skjuts åt jäsningen och allt ser kanon ut så långt. Sen vill det inte alltid längre :-)
  Nä, det blir kanske en bak-/granitsten i alla fall om jag kan lura min man på ett besök på Hornbach eller Bauhas!

 • zonale 8 juli 2010

  Jag har de gammaldags, flätade korgarna som inte tål vare sig vatten eller olja. Lägger en tunn bakduk i botten, mjölar brödet lite extra. Fastnar aldrig. Har inte testat de nya formarna. Visst är det spännande med surdegsbröd:)

 • maithab 8 juli 2010

  Skrivet av charlottat den 5 jul 2010

  Från Lyckas med mats hemsida:

  Skötselråd: Första gången du ska börja använda korgen smörjer du den med en neutral matolja. Rengör aldrig en jäskorg med diskmedel, endast vatten ca 1-2 ggr om året då du också kan smörja in den.  Jo men varför ska man olja in dem?
  Jag kan ju inte tänka mig att det beror på att mjölet ska fastna, för då måste man ju olja in dem varje gång...
  Kanske förresten så man måste göra med jäskorgar i plast som någon undrade över, för att få mjölet att fastna.

  Nåja, det är något jag har missat helt men mina jäskorgar fungerar ypperligt ändå.

 • Majbaggen 8 juli 2010

  Tror det är som allt trä - bör oljas årligen. Så som uteplatsen osv.... Ska ju definitivt inte göras för att få mjölet att fastna, för oljan ska dra in i träet INNAN man mjölar och använder. Om jag förstått det hela rätt, och det tror jag att jag gjort, för nu - peppar, peppar har det fungerat allt mycket bättre... När man mättar/tvingar in mjöl mellan skarvarna och inte skakar bort så mycket mellan utan förvarar i ICA-kassen.

 • maithab 13 juli 2010

  Skrivet av Majbaggen den 8 jul 2010

  Tror det är som allt trä - bör oljas årligen. Så som uteplatsen osv.... Ska ju definitivt inte göras för att få mjölet att fastna, för oljan ska dra in i träet INNAN man mjölar och använder. Om jag förstått det hela rätt, och det tror jag att jag gjort, för nu - peppar, peppar har det fungerat allt mycket bättre... När man mättar/tvingar in mjöl mellan skarvarna och inte skakar bort så mycket mellan utan förvarar i ICA-kassen.


  Fast nog är det skillnad på jäskorgar, brödkorgar och utemöbler/uteplatsen?! Utemöblerna/uteplatsen oljas ju in för att tåla väder och vind, eller snarare sol och regn... sol som torkar ut och regn som kan orsaka röta.
  Ska jag olja in allt träigt skulle det innebära att jag ska olja in min brödspade också? Det har jag inte heller gjort.
  Jag tror inte de utsätts för så mycket som kan torka ut eller orsaka röta inomhus. Men visst, skulle man envisas med att diska dem så bör man nog olja in dem.

 • NicolinaZ 13 juli 2010

  Kan man alltså jäsa bröd också i helt vanliga brödkorgar? Måste man ha duk under då? Vad är skillnaden på en jäskorg och en brödkorg?

 • maithab 16 juli 2010

  Skrivet av NicolinaZ den 13 jul 2010

  Kan man alltså jäsa bröd också i helt vanliga brödkorgar? Måste man ha duk under då? Vad är skillnaden på en jäskorg och en brödkorg?


  Svar Ja.
  Du kan jäsa bröd i vanlig brödkorg om du har en väl mjölad handduk under.
  Skillnaden på jäskorg och brödkorg är att jäskorgen är tätare och inte är flätad på samma sätt som brödkorgar oftast är. Det innebär att det är lättare att jäsa i jäskorg, brödet lossnar lättare, än i brödkorg där den lösa degen kan tränga in i varje skrymsle och vrå.
  Sök på jäskorg resp. brödkorg på nätet och kolla bilder förstår du nog vad jag menar. Jag har inte något att visa just nu.

 • Okänd 16 juli 2010

  Så här blir mina durumlimpor, jag använder vanliga brödkorgar som mjölas lätt men utan duk, det är ju mönstret som man vill ha.

  Durumlimpor.

  Vackra bröd blir det, och goda också kan jag lova!

 • charlottat 16 juli 2010

  Skrivet av Majbaggen den 8 jul 2010

  Tror det är som allt trä - bör oljas årligen. Så som uteplatsen osv.... Ska ju definitivt inte göras för att få mjölet att fastna, för oljan ska dra in i träet INNAN man mjölar och använder. Om jag förstått det hela rätt, och det tror jag att jag gjort, för nu - peppar, peppar har det fungerat allt mycket bättre... När man mättar/tvingar in mjöl mellan skarvarna och inte skakar bort så mycket mellan utan förvarar i ICA-kassen.


  Jaså, ska oljan dra in? Det missade jag.. ;) Det gick i varje fall väldigt bra att olja in, mjöla rikligt och sen använda, i ganska snabb följd. :)

 • Majbaggen 16 juli 2010

  Skrivet av charlottat den 16 jul 2010


  Jaså, ska oljan dra in? Det missade jag.. ;) Det gick i varje fall väldigt bra att olja in, mjöla rikligt och sen använda, i ganska snabb följd. :)


  Ja, vad jag förstod så skulle man ju bara olja FÖRSTA gången - innan man använde dem. Sen är nog tanken att jäskorgen ska bli så mättad med mjöl, om jag förstått det rätt. Det funkar i alla fall för mig nu - med mycket mjöl i. Det är ju inte som kakformar till mjuka kakor, att man smörar och mjölar:)

 • wildlife 29 augusti 2010

  Tänkte slå till och köpa mig ett par jäskorgar, men det finns ju så många olika storlekar... Vilken storlek är lagom att ha från början?

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.