Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surdeg!

  • The_mama97mia 11 april 2010

    Jaja detta är minsann en hel vetenskap...
    jag förstår fortfarande inte om jag gör rätt eller fel...
    Det smakar helt underbart så ngt gör jag rätt.

    Jag har en surdegsbytta soms tår i kylen, tar fram typ en gång i veckan o startar upp med vatten o mjöl. rör om, låter stå till nästa dag, rör om o kollar att det tagit fart.
    Sen tar jag lite av denna surdeg tillbaket, ställer tillbaka resten i kylen.

    Jag ser det nog lite som en sport nu att baka helt utan jäst...

  • maithab 11 april 2010

    Skrivet av mama97mia den 6 apr 2010

    Rundriva? Oj vad svårt ord. Vet att jag sett det ngn stans.
    När jag har satt min surdeg, så har den minsann inte jäst upp nästan alls efter 2 h, det är därför jag låter den stå över natt? Men jag är beredd att testa allt, får bli nästa gång. Sammanlagt jästid blir ju typ densamma.

    Hittade ett recept idag som jag blev sugen på - länkar här
    http://mejeribolaget.se/index.php?red=bakamedsurdeg.php

    Jag tycker valnöt är så gott i bröd, har aldrig bakat "bullar" på surdeg.


    Du kanske ska göra en fördeg då och inte baka direkt på surdegsstarten. Ta en eller två matskedar surdegsstart som du blandar med ca 100 g mjöl och ca 100 g vatten som får stå över natten så får du 200 g surdeg att baka på, alltså att tillsätta resten av ingredienserna till. Då har du direkt kraft i den.

    Vill du veta mer om hur man rundriver och slår en limpa gå in på http://bakahemma.blogspot.com/2009/11/rundrivning-ur-en-annan-vinkel-och.html

  • maithab 11 april 2010

    Skrivet av Majbaggen den 11 apr 2010

    Jag tror jag ska testa ditt trix, att tillsätta lite honung vid matningen. Oftast är det nog inte där det har slagit slint, för det jäser. Men det verkar som jag inte har samma krut i min surdeg som förr. Degarna blir lösa och jäsningen går inte riktigt igång.
    Lite tråkigt när man är van att man får gå upp tidigt även på helgen, för annars jäser degen ur bunken. Nu kommer man ner så är inte bunken full en gång.
    Jag kan se utveckling, både vid matning och första jäsningen (ibland även andra jäsningen) och i ugnen. Men det blir liksom inte riktigt den fjongen i det hela som tidigare.
    Jag har testat att mata mer ofta, mer sällan, olika temperaturer... Tänkte driva i lite fint rågmjöl nästa gång. Vad tror ni? Har alltid kört min surdeg på rågsikt, vilket fungerat finfint! Tills nu då. Då kan jag nämligen använda samma surdeg till ljusa och grova bröd.
    Nä, något är i görningen. Jag hoppas bara jag kan få skjuts på den igen. Jag kommer inte att ge mig!
    Har ni månne något tips???


    Konsistensen är viktigare än om det är honung med eller inte. Vattenmängden är relativ. När man använder vete ta 1 del vatten till 1 del mjöl och för råg 1,5 del vatten till en del råg.
    Konsistensen är som sagt viktig. Den ska vara trögflytande. Är den fast bildas för lite jäst. men är den för lös bildas för mycket syra. Fint mjöl ger bättre jäsning än grovt.

    Rekommendationen är att använda ekologiskt (råg)mjöl. Det är i skaldelarna som den mesta jästnäringen finns och det är den som påverkas mest negativt av indualisterad odling med bekämpningsmedel.

    Det funkar alldeles utmärkt att använda rågsurdegsstart till allt bak. Du kan använda den till att göra en vetesurdeg. Man behöver bara använda 1 msk rågsurdegsstart och sedan tillsätta ex.vis 100 g vetemjöl och 100 g vatten som får stå 12 timmar sedan har du en vetesurdeg att baka på!

  • Majbaggen 12 april 2010

    NJa, min surdeg är ganska lik seg sockerkakssmet i formen. Jag brukar köra ca 1,5 dl ekologisk rågsikt och vatten så min burk blir "full" såpass att jag kan blanda. Av denna blandning häller jag ca 300 g i bunken jag ska blanda degen i ca 12 timmar senare. Resten ställer jag brevid med locket på glänt. Så får de jäsa ihop. När jag sen sätter degan skjutsar jag in resterande i burken, in i kylen. Då har den slatten oftast jäst riktigt bra och ibland för bra, för buken är full (läs överfull). Jag har provat mig fram till olika jästider, jäsplatser, kort förjäsning (första jäsningen) och lång andra jäsning och tvärtom. Ibland går det bra, ibland inte lika bra. Men jag har oxå gjort det till sport att INTE använda jäst och jag kommer INTE att ge upp. Det godaste jag ätit av mina experiment är när jag gör en sats på enbart vetemjöl (300 surdeg, 5 dl vatten, 750 g vetemjöl och salt). Fixar ut till "tofflor" och bakar av. Det är mumma med smör när de kommer ur ugnen. Det är då det är gott å leva {dance}. Pain de Martins honungslimpa en klar favorit här hemma på helgerna. Annars är jag mycket för att slänga i vad mjöl jag finner i skåpet och likaså fröer o dyl.

  • The_mama97mia 22 april 2010

    Torsdag = dags att väcka surdegen
    :D

  • emaxen 23 april 2010

    {talktohand}
    Jag startade min första surdeg igår, den bubblar o har sig så jag hoppas att den ska lyckas{question}

  • 123Linnea 23 april 2010

    Jag körde ihop min första surdeg i morse. Hoppas det funkar...
    {waiting}

  • The_mama97mia 24 april 2010

    har ni några tips, penslar ni med ngt för att få t ex solrosfrön att fastna på ytan?

  • maithab 24 april 2010

    Skrivet av mama97mia den 24 apr 2010

    har ni några tips, penslar ni med ngt för att få t ex solrosfrön att fastna på ytan?

    De gånger jag vill ha från på toppen så sprayar jag rikligt med vatten ovanpå, tar limpan och vänder den upp-och-ner och trycker den i frön som jag lagt (rikligt) på ett fat innan jag lägger det i en bakform (klädd med bakplåtspapper). Det ser mycket ut just då men sen glesar det ut sig när det jäser.

  • 123Linnea 24 april 2010

    När vet man att surdegen är klar att användas, då? Jag ser ju att det hänt grejer - jäst liksom, blivit hål. Men ska man vänta ännu längre? Kan man vänta FÖR länge?

  • 123Linnea 24 april 2010

    Den klarar väl sig över natten? hoho?

  • Gnurf 24 april 2010

    http://www.youtube.com/watch?v=kmLGfiItGuY

    Skrivet av 123Linnea den 24 apr 2010

    Den klarar väl sig över natten? hoho?

  • 123Linnea 25 april 2010

    :DD Var tvungen att leta reda på felsjungningsvarianten. Sen var vi fast på youtube med allt kul de har. Glömde dock att söka på surdeg...

    Skrivet av Gnurf den 24 apr 2010

    http://www.youtube.com/watch?v=kmLGfiItGuY

    Skrivet av 123Linnea den 24 apr 2010

    Den klarar väl sig över natten? hoho?

  • The_mama97mia 25 april 2010

    Skrivet av 123Linnea den 24 apr 2010

    Den klarar väl sig över natten? hoho?


    Du fick visst inte svar på din fråga, men jag förstod inte om du frågade om grundsurdeg eller en deg som du startat på grundsur?

  • emaxen 25 april 2010

    Har nu bakat mitt första surdegsbrög, blev kanongott.
    Men om jag nu velat spara en del till nästa sats, hur mycket ska man spara?

  • maithab 25 april 2010

    Skrivet av 123Linnea den 24 apr 2010

    När vet man att surdegen är klar att användas, då? Jag ser ju att det hänt grejer - jäst liksom, blivit hål. Men ska man vänta ännu längre? Kan man vänta FÖR länge?


    Hm. Jag svarade på ditt inlägg igår men det har inte dykt upp här. skumt....

    Jag antar att du menar surdegen, inte surdegsstarten som man brukar ha i kylen.
    Surdegen ska vara bubblig och fluffig, lukta fräscht syrligt och ha jäst upp lite.
    Jag har lärt mig av Saltå Kvarn att en surdeg håller sig mild och väljäst i 12-15 timmar (10-12 timmar är rekommendationen att den ska stå). Därefter går den över i lagringsfas och blir sur och tråkig.
    Man kan rädda den genom att slänga en tredjedel och friska upp den med motsvarade mängd mjöl och vatten, till trögflytande konsistens och sen låta den jäsa 1-3 timmar i minst 30 graders temp. När den sen hävt sig och känns fluffig så kan man sätta igång och baka på den.

  • 123Linnea 25 april 2010

    {excruciating}{angry-annoyed}: Fy f-n!
    Så j-a trött på mig själv!!! Grrrrrr!
    Grrrrr!

    {angry-annoyed} Gjorde min stackars surdeg. Matade den och allt vad man skulle. Fortsätter läsa receptet - VA!? Ska man läsa igenom hela receptet innan man startar? DET har jag ALDRIG hört!! - och inser att det står att man ska använda 10g jäst när man bakar bröden. Jo, men visst.

    Jag trodde att surdegen VAR jästen. Så någon jäst (utom torrjäst) hade jag INTE hemma.

    Läser en massa recept och inser att man kan göra surdegsbröd utan jäst. Tänker sedan - NEJ, bäst att följa receptet. Gör som det står - men MED TORRJÄST - och inser medan det blandas att det troligtvis är alldeles för VARMT vatten för surdegen. Det ska naturligtvis inte vara mer än 37....

    {angry-annoyed} Så nu står det och jäser (ja, ja) så får vi se om det över huvudtaget sker NÅGONTING. Antagligen inte.{angry-annoyed}

    Har tagit undan lite deg dock. Har den i en burk i kylskåpet. Var DET rätt, eller?

  • 123Linnea 25 april 2010

    Men det var väl själva sjutton då. Det jag skriver kommer ju inte med!!!!!!!!!!!!1

    Skrivet av 123Linnea den 25 apr 2010

    {excruciating}{angry-annoyed}: Fy f-n!
    Så j-a trött på mig själv!!! Grrrrrr!
    Grrrrr!

    {angry-annoyed} Gjorde min stackars surdeg. Matade den och allt vad man skulle. Fortsätter läsa receptet - VA!? Ska man läsa igenom hela receptet innan man startar? DET har jag ALDRIG hört!! - och inser att det står att man ska använda 10g jäst när man bakar bröden. Jo, men visst.

    Jag trodde att surdegen VAR jästen. Så någon jäst (utom torrjäst) hade jag INTE hemma.

    Läser en massa recept och inser att man kan göra surdegsbröd utan jäst. Tänker sedan - NEJ, bäst att följa receptet. Gör som det står - men MED TORRJÄST - och inser medan det blandas att det troligtvis är alldeles för VARMT vatten för surdegen. Det ska naturligtvis inte vara mer än 37....

    {angry-annoyed} Så nu står det och jäser (ja, ja) så får vi se om det över huvudtaget sker NÅGONTING. Antagligen inte.{angry-annoyed}

    Har tagit undan lite deg dock. Har den i en burk i kylskåpet. Var DET rätt, eller?
    {excruciating}{angry-annoyed}: Fy f-n!
    Så j-a trött på mig själv!!! Grrrrrr!
    Grrrrr!

    {angry-annoyed} Gjorde min stackars surdeg. Matade den och allt vad man skulle. Fortsätter läsa receptet - VA!? Ska man läsa igenom hela receptet innan man startar? DET har jag ALDRIG hört!! - och inser att det står att man ska använda 10g jäst när man bakar bröden. Jo, men visst.

    Jag trodde att surdegen VAR jästen. Så någon jäst (utom torrjäst) hade jag INTE hemma.

    Läser en massa recept och inser att man kan göra surdegsbröd utan jäst. Tänker sedan - NEJ, bäst att följa receptet. Gör som det står - men MED TORRJÄST - och inser medan det blandas att det troligtvis är alldeles för VARMT vatten för surdegen. Det ska naturligtvis inte vara mer än 37....

    {angry-annoyed} Så nu står det och jäser (ja, ja) så får vi se om det över huvudtaget sker NÅGONTING. Antagligen inte.{angry-annoyed}

    Har tagit undan lite deg dock. Har den i en burk i kylskåpet. Var DET rätt, eller?

  • 123Linnea 25 april 2010

    {excruciating}{angry-annoyed}: Fy f-n!
    Så j-a trött på mig själv!!! Grrrrrr!
    Grrrrr!

    {angry-annoyed} Gjorde min stackars surdeg. Matade den och allt vad man skulle. Fortsätter läsa receptet - VA!? Ska man läsa igenom hela receptet innan man startar? DET har jag ALDRIG hört!! - och inser att det står att man ska använda 10g jäst när man bakar bröden. Jo, men visst.

    Jag trodde att surdegen VAR jästen. Så någon jäst (utom torrjäst) hade jag INTE hemma.

    Läser en massa recept och inser att man kan göra surdegsbröd utan jäst. Tänker sedan - NEJ, bäst att följa receptet. Gör som det står - men MED TORRJÄST - och inser medan det blandas att det troligtvis är alldeles för VARMT vatten för surdegen. Det ska naturligtvis inte vara mer än 37....

    {angry-annoyed} Så nu står det och jäser (ja, ja) så får vi se om det över huvudtaget sker NÅGONTING. Antagligen inte.{angry-annoyed}

    Har tagit undan lite deg dock. Har den i en burk i kylskåpet. Var DET rätt, eller?

    Skrivet av 123Linnea den 25 apr 2010

    Men det var väl själva sjutton då. Det jag skriver kommer ju inte med!!!!!!!!!!!!1
    Skrivet av 123Linnea den 25 apr 2010

    {excruciating}{angry-annoyed}: Fy f-n!
    Så j-a trött på mig själv!!! Grrrrrr!
    Grrrrr!

    {angry-annoyed} Gjorde min stackars surdeg. Matade den och allt vad man skulle. Fortsätter läsa receptet - VA!? Ska man läsa igenom hela receptet innan man startar? DET har jag ALDRIG hört!! - och inser att det står att man ska använda 10g jäst när man bakar bröden. Jo, men visst.

    Jag trodde att surdegen VAR jästen. Så någon jäst (utom torrjäst) hade jag INTE hemma.

    Läser en massa recept och inser att man kan göra surdegsbröd utan jäst. Tänker sedan - NEJ, bäst att följa receptet. Gör som det står - men MED TORRJÄST - och inser medan det blandas att det troligtvis är alldeles för VARMT vatten för surdegen. Det ska naturligtvis inte vara mer än 37....

    {angry-annoyed} Så nu står det och jäser (ja, ja) så får vi se om det över huvudtaget sker NÅGONTING. Antagligen inte.{angry-annoyed}

    Har tagit undan lite deg dock. Har den i en burk i kylskåpet. Var DET rätt, eller?
    {excruciating}{angry-annoyed}: Fy f-n!
    Så j-a trött på mig själv!!! Grrrrrr!
    Grrrrr!

    {angry-annoyed} Gjorde min stackars surdeg. Matade den och allt vad man skulle. Fortsätter läsa receptet - VA!? Ska man läsa igenom hela receptet innan man startar? DET har jag ALDRIG hört!! - och inser att det står att man ska använda 10g jäst när man bakar bröden. Jo, men visst.

    Jag trodde att surdegen VAR jästen. Så någon jäst (utom torrjäst) hade jag INTE hemma.

    Läser en massa recept och inser att man kan göra surdegsbröd utan jäst. Tänker sedan - NEJ, bäst att följa receptet. Gör som det står - men MED TORRJÄST - och inser medan det blandas att det troligtvis är alldeles för VARMT vatten för surdegen. Det ska naturligtvis inte vara mer än 37....

    {angry-annoyed} Så nu står det och jäser (ja, ja) så får vi se om det över huvudtaget sker NÅGONTING. Antagligen inte.{angry-annoyed}

    Har tagit undan lite deg dock. Har den i en burk i kylskåpet. Var DET rätt, eller?
    Provar åter igen. Annars är det väl censuren som slår till..

  • 123Linnea 25 april 2010

    {excruciating}{angry-annoyed}: Fy f-n!
    Så j-a trött på mig själv!!! Grrrrrr!
    Grrrrr!

    {angry-annoyed} Gjorde min stackars surdeg. Matade den och allt vad man skulle. Fortsätter läsa receptet - VA!? Ska man läsa igenom hela receptet innan man startar? DET har jag ALDRIG hört!! - och inser att det står att man ska använda 10g jäst när man bakar bröden. Jo, men visst.

    Jag trodde att surdegen VAR jästen. Så någon jäst (utom torrjäst) hade jag INTE hemma.

    Läser en massa recept och inser att man kan göra surdegsbröd utan jäst. Tänker sedan - NEJ, bäst att följa receptet. Gör som det står - men MED TORRJÄST - och inser medan det blandas att det troligtvis är alldeles för VARMT vatten för surdegen. Det ska naturligtvis inte vara mer än 37....

    {angry-annoyed} Så nu står det och jäser (ja, ja) så får vi se om det över huvudtaget sker NÅGONTING. Antagligen inte.{angry-annoyed}

    Har tagit undan lite deg dock. Har den i en burk i kylskåpet. Var DET rätt, eller?

    Kommer det med nu då!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????? Är jag censurerad eller??

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.