Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Weberns vänner!

 • The_mama97mia 15 mars 2009

  Grillsäsongen 2009 är i full gång här. (L)
  Jag undrar om det inte finns fler Weber-entusiaster här, som vill dela med sig av tips, råd och recept? Lite do´s och dont´s.
  Själv har jag idag lovat mig själv att aldrig, aldrig mera ha grillkol i min Weber one touch platinum. Dumt. Bara briketter hädanefter.

  Hur har du det med din Weber? Vilken sort har du?
  Vad rekommenderar du?

 • Gnurf 15 mars 2009

  *puff puff*

  Sommartid grillar jag i princip varje dag (L)....MEN...jag har tyvärr ingen Weber, utan bara någon billig krafsgrill som inköptes på COOP...så då får man väl inte vara med i den här tråden...:'(

 • Nettan75 15 mars 2009

  Måste erkänna att jag har en weber, eller jag tror det är en sådan klotgrill iallafall. Men jag kan inte säga att jag upplever olika grillar som bättre eller sämre, i min erfarenhet har det bara med den som grillar att göra?! Fast det kanske är annorlunda med grillar som inte är bara "basic" dvs gasol eller dylikt, jag har bara kol/brikett-grillar..

 • The_mama97mia 15 mars 2009

  Gnurfen du får gärna vara med! Man kan ju vara en vän av ordning utan att vara ordningsam, så varför inte en vän av Weber utan att ha en... eller hur det var...

  Klotgrillars vänner i allmänhet - vore bättre att döpa om tråden kanske, men det går nu inte....

  Jag tycker själv att det är mycket stor skillnad på att grilla på "plangrill" mot en klotgrill, sen att Webern enligt mig är grillens Rolls Royce är kanske bara min synpunkt....

  Jag ser många fördelar med min härliga grill, dels är det lätt att rengöra och att tömma aska, sen tycker jag att det går att reglera värme rätt bra, samt att den är toppen för både direkt och indirekt grillning.

  Grilla mera!

 • emaxen 15 mars 2009

  (H)Håller med er,Webergrillen är absolut den bästa grillen(H)
  Köpte en stor på rean i höstas,en med avställningsyta brevid, helt underbart när man grillar för man vet ju aldrig var man ska göra av alla ateraljer medans man grillar.
  :)Har aldig köpt nån billig utan hade en mindre weber som vi haft i 12 år,lika fin är den om man sköter den och gör rent den ordentligt några gånger var säsong.
  Men saknade avställningsyta så vi köpte en ny och tog den andra till sommarstugan:D

 • Gnurf 15 mars 2009

  Jo en klotgrill är det. Jag gör det mesta i den sommartid...direkt grillning, indirekt, helt kött, skivat kött, fyllt kött, fågel, halstrar, röker fisk med enris, grillspett i alla upptänkliga varianter, grönsaker, marinader, rubbing, majskolvar, biffar, fruktspett. Törs knappt tänka på mängden Akrylamid som man får i sig...:o

 • Okänd 15 mars 2009

  Skrivet av mama97mia den 15 mar 2009

  Grillsäsongen 2009 är i full gång här. (L)
  Jag undrar om det inte finns fler Weber-entusiaster här, som vill dela med sig av tips, råd och recept? Lite do´s och dont´s.
  Själv har jag idag lovat mig själv att aldrig, aldrig mera ha grillkol i min Weber one touch platinum. Dumt. Bara briketter hädanefter.

  Hur har du det med din Weber? Vilken sort har du?
  Vad rekommenderar du?

 • The_mama97mia 15 mars 2009

  Innan jag blev Weberfantast köpte jag vanliga klotgrillar o gjorde av med många, dom höll liksom inte så länge. En Weber har vältio års garanti tror jag. Tycker systemet funkar så bra... Med att reglera ventiler i bott o topp alltså, finns inte motsvarighet på billigare grillar.

 • Okänd 15 mars 2009

  Hej, weber vän!
  Kul att du startade det här!
  Undrar: Varför skall du aldrig mera använda grillkol?
  Jag har själv en Webergrill modell stor med avställningsyta.
  Den känns väldigt stor när vi bara är två som skall ha mat, men perfekt när vi är flera.
  Min plan när jag köpte den här grillen (väldigt stolt över den), var att jag skulle bli en mästergrillare. Har inte blivit det ännu men arbetar på det.
  Hur är det egentligen när man bara skall grilla ex två små köttstycken i en stor grill? Man behöver väl ändå mycket kol/bricketter? Annars känns det som det svalnar innan det når dom stackars köttbitarna. Skall man kanske ha två Webergrillar?
  Hälsningar lisai

 • Gnurf 15 mars 2009

  Knivigt det där, jag skulle nog införskaffa en liten mindre modell om Ni mestadels bara är 2 personer och bara tillagar exakt den mängd Ni avser äta vid den specifika måltiden. Själv grillar jag aldrig mindre än ca 1kg råvara...resterna är ju förträffliga att använda i wokar, matiga mackor osv...(L) Å för mig personligen räcker 1kg inte till så värst många portioner...:p

  *lite skamsen över den enorma aptiten*

 • The_mama97mia 15 mars 2009

  Hej Lisai.
  Jag tänder inte grillen för så små mängder som två kotletter. Så fort grillen går på så passar jag på att grilla lite mera. Är vän med tanken att allt - dvs hela måltiden går att göra på grillen, och just där är Webern din bästa vän.
  Det tar tid att bli bra på att grilla, jag känner var säsong att det är ringrost som måste bort först. Sen är både grillen o jag varma i kläderna/emaljen.

  Till förrätt grillar jag gärna små foliepaket med ost o grönsaker , eller marinerade räkor på spett. Jab brukar också använda grillens värme som en ugn, som jag sa så gör jag bakad potatis i folie - lägger den i utkanten på grillgallret. Vitlöksbaguette har jag också gjort i folie på grillen.
  Sen är själva köttet huvudnumret ....
  och till efterrätt om man vill så är det ok att grilla frukt, eller ngt i foliepaket med choklad på typ Gino.

  Det handlar väl om att tänka att grillen inte bara är ngt som ersätter stekpannan.
  OCH så kan jag grilla mer än vad vi äter just den dagen, o sen värmer jag det nästa dag, men har ändå grillsmak liksom.

 • Gnurf 15 mars 2009

  Ja just ja....enrisrökt chilimarinerade räkor i foliepaket har jag oxå gjort några gånger. Passar helt underbart förträffligt till en oljig välkyld Gewurztraminer....:p

 • The_mama97mia 15 mars 2009

  mums mums... räkor är ngt man ofta förglömmer i grillsammanhang. Enris i glöden - *wow*. det är en smaksensation bara det.

 • zudette 16 mars 2009

  Sparar tråden för att senare hämta tips..... Vi fick en mindre modell Weber när vi gifte ss i augusti men vi har sparat den och tänker inte inviga den förrän till sommaren..... eller när det nu är läge för oss i Norrbotten att inleda grillsäsongen!(Y)

 • Gnurf 16 mars 2009

  Mmm...redigt goda räkmackor blir det med rökta räkor :p Lite färskt enris sista minuterna och locket PÅ (det flammar upp ganska ordentligt (H)) ger finfin röksmak till både kött och fisk och man slipper artificiella rökessenser att blanda i marinaden....(Y)

  Skrivet av mama97mia den 15 mar 2009

  mums mums... räkor är ngt man ofta förglömmer i grillsammanhang. Enris i glöden - *wow*. det är en smaksensation bara det.

 • Gnurf 16 mars 2009

  Ett litet tips syns på min nya profilbild nu :) Ibland när jag gör grillspett så kör jag med saltimbocasnurror, fyller lövbiff med salami, salvia, peppar, soltorkade tomater...rullar ihop och skär i lagom långa snurror att trä upp på grillspett :p Blötlägg alltid grillspett av trä några timmar så tål de grillen bättre...och använd dubbla grillspett (se bilden) så roterar inte det uppträdda vid vändning....:)

 • The_mama97mia 16 mars 2009

  Precis! Tacvk Gnurf, toppentips... Jag har nyligen lärt mig tipset med dubbla grillspett, jag kör med trä o lägger dom i blöt innan. Suveränt.
  Nu har jag ett delikat problem, en bit hjort- innanlår som är tinat. Vad göra... hmmm... tror jag långmarinerar till helgen. Ngn somhar testat de`? Hjort det menar jag?

 • jas65 16 mars 2009

  Hej,

  Grillkol eller briketter är en stor skillnad, då briketter innehåller ett lim som håller kolmassan ihop, tänkvärt kanske i desa tider med elologisk närproducerande och miljö klimat anpsade varor. Jag själv använder vid direkt grillning kol och briketter blandad med träkol vid indirekt grillning och mycket vatten. Weber är ett bra märke men den danska hallmans eller vad den heter är helt ok. Jag har en hög ca 1 meter modell som jag kan röka i, indirekt grilla samt direkt grilla i den. Den har jag indirekt grillat i 16 timmar med inlagda briketter,hickorivalnöt och vatten för att få den härliga röksmaken i köttet . Detta tror jag är svårt i en Weber grill .
  Allihopa höfta på med grillning nu när det är säsong
  Mvh
  Anders

 • Gnurf 17 mars 2009

  Glaze är oxå trevligt att pensla köttet med de allra sista minuterna, ger en smakförhöjning och en visuellt trevlig yta...lite sexigt glansig :) Man behöver verkligen inte krångla till glazen, den långsamma smaksättningen av köttet ska trots allt göras i huvudmarinaden. Oftast gör jag glaze med bara flytande honung och sojasås...ibland lite chili för extra sting...(Y)

  Ett annat tips är att istället för skivor av tex karré så skär man upp köttet ungefär som en rulltårta (använd filékniv) som man sedan delar i 2 stycken (om det blir för stort) och krysskär ytan. Då tar marinaden väldigt bra och den krysskurna ytan ger en härligt knaprig textur. Vid servering trancherar man köttstycket på skärbräda i långa remsor. Ger lite känsla av "grisfest på Mallorca 1977" och är ett lite annorlunda, men ack så smarrigt, sätt att grilla vardagskarrén :D

  Musiken är oxå viktigt vid grillning. Melankoliska norrlänningar kör företrädelsevis med blues a la Totta Näslund eller John Lee Hooker (H)

 • Gnurf 18 mars 2009

  *puff*

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.