Hej
Vi ska ha kräftskiva och tycker att man måste "bottna" med något innan. Behöver ha tips och ideér på vad vi ska bjuda på innan. Vi blir ca 20st.
Har funderat lite på paj eller något annat som är mättande och lätt att göra till många.
Tacksam för svar
Okänd22 juli 2009
Västerbottenpaj och kräftor skall ätas i symbios!
gazellen22 juli 2009
Har du något recept på en sådan paj? Har nog aldrig smakat en sådan
Håller med jan-gunnar-j att västerbottenpaj verkligen hör till en kräftskiva.:p
På förra årets kräftskiva så gjorde jag den här rätten med potatis. Suveränt gott.:p
Serverade den ljummen.
Sen hade vi så klart bröd, kex ostar och olika sorters kalla dippsåser.
Hej, jag har varit på lite olika varianter av kräftskivor. En gång serverades vi kyckling o ris, sås o sallad först. Sen satt vi o tog det lugnt o fick kräftorna mer som senare på kvällen!!! Jag satt o funderade var kräftorna var nånstans, men det var ett rätt schysst koncept.... Typ ordentlig varmrätt först. VI var nog en 16 pers.
Annars har det varit typ Pajbuffé med sallad först.
Rätt klo-kt att bottna med "riktig" mat först. Ha det så kul!
Här kommer ett roligt bröd oxå som jag gjorde till förra årets kräftskiva, mycket uppskattat
mattjejen22 juli 2009
Västerbottenpaj är självklar på en kräftskiva. Även min kalla räkpaj brukar alltid vara med. Receptet finns bland mina recept så titta gärna där. Jag har tyvärr inte lärt mig hur man lägger in länken till recepten här än:'(.
Vi brukar även ha lite goda ostar tex västerbottenost och kryddost. Ett gott hembakat bröd, rostbröd och/eller ett gott hårt bröd tex Leksands Fäbodknäcke. Även en härlig grönsallad är ett måste.
NicolinaZ24 juli 2009
Spännande med våra lika och ändå så olika kräfttraditioner i de svensktalande delarna av Finland och hos er i Sverige. Vi äter kräftorna som ni med dill och bröd och snaps och allt. Men vi har aldrig någon ost eller paj till. Antingen äter man bara kräftor och sedan en god blåbärspaj med glass till dessert, eller så är kräftorna förrätt och man äter t.ex en biff till varmrätt före blåbärspajen. (Man kan också tänka sig en svamprätt till varmrätt...)
Lite har det här kanske börjat förändras i vissa kretsar, men oftast är det så här.
bernit24 juli 2009
Se min artikel "Kräftans vänkrets" här i MK om förrätter till kräftskivan.
Om du slår på "Västerbottenpaj" här på MK så får du fram flera sidor.
Till kräftor tycker inte jag att det skall vara något annat än just Västerbottenost i pajen så om du i en vanlig förgräddad pajform lägger 500 gr Västerbottenost (riven), vispar ihop 2 dl grädde och 6 ägg, salt & Peppar, häller över .
Grädda i 15-20 min i 225 grader.
Kanongott till kräftorna
gazellen24 juli 2009
Har läst om västerbotten pajen o de e nog inget som faller mig i smaken:'(
Någon som har något annat förslag?
redd25 juli 2009
Tycker kallskuret buffe alltid funkar på sommaren, olika sallader, ostar, tunskuren kall stek etc.
Går det att lägga en bra botten, att äta sig mätt på kräftor är det ju ingen som gör, och brännvinet som behövs för att sjölja ner eländet behöver ha något som absorberar det i magen.
Littlechef25 juli 2009
Hmm en kräftskiva. Om det gäller någon sorts förät så blir det mesta bra.
Möjligt vis en chibata med räkor skagenröra, ägg och sallad lite fint dekorerat ^^ Men man kan också ge en god salladsbuffé som en bra aptit retare till kräftorna. Salladen kan innehålla kräftskärtar och serveras med ev. skagenröra och bröd. :)
pigelin25 juli 2009
Vi brukar äta brockolipaj på kräftskiva, varför vet jag inte men det är ju gott!
Hej
Vi ska ha kräftskiva och tycker att man måste "bottna" med något innan. Behöver ha tips och ideér på vad vi ska bjuda på innan. Vi blir ca 20st.
Har funderat lite på paj eller något annat som är mättande och lätt att göra till många.
Tacksam för svar
Västerbottenpaj och kräftor skall ätas i symbios!
Har du något recept på en sådan paj? Har nog aldrig smakat en sådan
Har du sökt på den här sidan?
Här kommer en av dem:
Västerbottenpaj med kantareller
(Y)
Håller med jan-gunnar-j att västerbottenpaj verkligen hör till en kräftskiva.:p
På förra årets kräftskiva så gjorde jag den här rätten med potatis. Suveränt gott.:p
Serverade den ljummen.
Sen hade vi så klart bröd, kex ostar och olika sorters kalla dippsåser.
Potatischeesecake
Ha så kul!
Hej, jag har varit på lite olika varianter av kräftskivor. En gång serverades vi kyckling o ris, sås o sallad först. Sen satt vi o tog det lugnt o fick kräftorna mer som senare på kvällen!!! Jag satt o funderade var kräftorna var nånstans, men det var ett rätt schysst koncept.... Typ ordentlig varmrätt först. VI var nog en 16 pers.
Annars har det varit typ Pajbuffé med sallad först.
Rätt klo-kt att bottna med "riktig" mat först. Ha det så kul!
En god Janssons och så en västerbottenpaj.
Denna paj är superdupergod
Västerbottenpaj
Här kommer ett roligt bröd oxå som jag gjorde till förra årets kräftskiva, mycket uppskattat
Västerbottenpaj är självklar på en kräftskiva. Även min kalla räkpaj brukar alltid vara med. Receptet finns bland mina recept så titta gärna där. Jag har tyvärr inte lärt mig hur man lägger in länken till recepten här än:'(.
Vi brukar även ha lite goda ostar tex västerbottenost och kryddost. Ett gott hembakat bröd, rostbröd och/eller ett gott hårt bröd tex Leksands Fäbodknäcke. Även en härlig grönsallad är ett måste.
Spännande med våra lika och ändå så olika kräfttraditioner i de svensktalande delarna av Finland och hos er i Sverige. Vi äter kräftorna som ni med dill och bröd och snaps och allt. Men vi har aldrig någon ost eller paj till. Antingen äter man bara kräftor och sedan en god blåbärspaj med glass till dessert, eller så är kräftorna förrätt och man äter t.ex en biff till varmrätt före blåbärspajen. (Man kan också tänka sig en svamprätt till varmrätt...)
Lite har det här kanske börjat förändras i vissa kretsar, men oftast är det så här.
Se min artikel "Kräftans vänkrets" här i MK om förrätter till kräftskivan.
Om du slår på "Västerbottenpaj" här på MK så får du fram flera sidor.
Till kräftor tycker inte jag att det skall vara något annat än just Västerbottenost i pajen så om du i en vanlig förgräddad pajform lägger 500 gr Västerbottenost (riven), vispar ihop 2 dl grädde och 6 ägg, salt & Peppar, häller över .
Grädda i 15-20 min i 225 grader.
Kanongott till kräftorna
Har läst om västerbotten pajen o de e nog inget som faller mig i smaken:'(
Någon som har något annat förslag?
Tycker kallskuret buffe alltid funkar på sommaren, olika sallader, ostar, tunskuren kall stek etc.
Går det att lägga en bra botten, att äta sig mätt på kräftor är det ju ingen som gör, och brännvinet som behövs för att sjölja ner eländet behöver ha något som absorberar det i magen.
Hmm en kräftskiva. Om det gäller någon sorts förät så blir det mesta bra.
Möjligt vis en chibata med räkor skagenröra, ägg och sallad lite fint dekorerat ^^ Men man kan också ge en god salladsbuffé som en bra aptit retare till kräftorna. Salladen kan innehålla kräftskärtar och serveras med ev. skagenröra och bröd. :)
Vi brukar äta brockolipaj på kräftskiva, varför vet jag inte men det är ju gott!