Jag har börjat baka mer och mer bröd här hemma, dels för att det är godare och dels för att det är billigare.
Men jag tycker att brödet blir så torrt efter bara någon dag. Har alltid i ett par ägg i degen men det hjälper inte. Har ni några tips???
MammaModesty14 februari 2008
försök att ha i mindre mjöl... och aldrig mer än 50 gr jäst till 1 liter vätska... mycket jäst i en deg gör att beödet oftast smakar jäst när det är en dag gamalt....
jag brukar blötlägga havregryn i hettvatten och ha i degen (när det svalnat alltså) och det gör brödet saftigt....
mitt recept på brödkakor är ett jätte bra recept man kan ta vilket mjöl man vill... o det är enkelt att baka.....
har man grövre mjöl så som graham eller grovt rågmjöl ska man försöka ha degen så lös som möjligt så mjölet suger upp vätskan...
när man bakar ut brödet sedan ska man arbeta degen så lite som möjligt....
hoppas det blir bättre av dessa tips... ha en bra alla hjärtans dag (L)
Bianca14 februari 2008
Nja, bröd som ligger framme känns ju torrt ganska snabbt. Jag brukar göra småbaguetter/frallor i storlek med mitt skapligt grova bröd och när det svalnat dela dem innan jag fryser in dem. Tar man fram dem frysta är det jättegott att antingen tina snabbt i micron eller vilket jag föredrar stoppa ner dem i brödrosten...då får man lite nybaktlukt på köpet :)
lenajeanette14 februari 2008
Mindre mjöl och ett bra tips är att skålla mjölet.
farmoringer14 februari 2008
Menar ni att den mängden mjöl som står i recepten ska minskas?? Varför, kan man undra, står det då så mycket mjöl om man inte ska ha det??
Undrar novisen som inte bakat så länge...
tilda14 februari 2008
http://www.matklubben.se/recept/tekakor_med_havregryn_1577.html
Det här är ett jättebra recept som jag använt mycket de senaste åren.
Frys in det nybakta brödet så fort det kallnat och ta inte fram för mycket åt gången, så har du fräscht bröd när du ska äta en macka.
tina6214 februari 2008
Jag brukar blötlägga havregryn eller rågflingor det suger upp vattnet och brödet blir saftigare.
Låt degen vara kladdid, inte för mycket mjöl samt 1 pkt jäst till 1 liter degvätska.
Lycka till med baket
anluk14 februari 2008
Tack alla för alla tips. Idag misslyckades brödbaket totalt. Dubblade receptet och det blev inte alls lika bra som sist.................
MammaModesty14 februari 2008
Skrivet av anluk den 14 feb 2008
Tack alla för alla tips. Idag misslyckades brödbaket totalt. Dubblade receptet och det blev inte alls lika bra som sist.................
gör du degen för hand eller har du maskin?
MammaModesty14 februari 2008
Skrivet av farmoringer den 14 feb 2008
Menar ni att den mängden mjöl som står i recepten ska minskas?? Varför, kan man undra, står det då så mycket mjöl om man inte ska ha det??
Undrar novisen som inte bakat så länge...
du får olika degar beroende på om du gör degen för hand eller via maskin för en maskin orkar knåda in mjölet bättre... men ofta står det nog mer mjöl än vad det ska vara såvida det inte är en lös deg... man får ta lite mjöl i taget o fylla på tills degen är "kladdig men inte keltig" hmm svårt att förklara det där... för degen blir lite fastare när den jäser ... lite mjöl på bakbordet brukar räcka när degen har jäst...
farmoringer14 februari 2008
ja, jag kanske förstår vad du menar....:) är nog ungefär som man gör när man ska göra paltsmeten då.....
Tack för förklaringen..
farmoringer16 februari 2008
Idag har jag gjort formfranska och jag märkte en stor skillnad på bröd när jag inte hade så mycket mjöl i....Konsistensen gjorde jag som när jag gör palt. Det var ett bra utgångsmärke för mig...(Y)
Så tack mamma modesty för att du talade om det..(Y)
anluk16 februari 2008
Använder maskin och tycker inte jag har för mycket mjöl i. Den känns väldans kladdig, men jag får väl öva och öva och öva och öva.
farmoringer16 februari 2008
Övning ger färdighet sägs det ju..:p Och nu tycker jag attt jag börjar fatta riktigt bra....Så det blir säkert samma för dig..
Tillberga16 februari 2008
min hälsolimpa är INTE torr
men jag fryser in de som inte går åt förståss
vi är bara två som bor här just nu så jag fryser in ½ limpan
pingu16 februari 2008
Rekommenderar att byta ut en del av jästen mot surdeg. Jag använder främst rågsurdeg. Tar längre tid att jäsa men kalljäses med fördel över natten. Blir betydligt mer hållbart men också godare och saftigare.
I ett recept med 50 g jäst tar jag endast 15-20 g av jästen och tillsätter drygt 1 dl surdeg.
farmoringer16 februari 2008
Skrivet av Tillberga den 16 feb 2008
min hälsolimpa är INTE torr
men jag fryser in de som inte går åt förståss
vi är bara två som bor här just nu så jag fryser in ½ limpan
Nä, den är verkligen inte torr. Supergod efter nån dag.. supergod eftar ha varit fryst..
Smulpajen17 februari 2008
Jag tycker aldrig att hembakt bröd är gott dagen efter om det får ligga framme. Själv bakar jag varje vecka ett bröd som får jästa över natten. (Se min sida). Dessa bröd fryser jag in så fort de kallnat för att sedan tinas i micron när man ska äta dem. Ack så goda!(L) Sista gången strödde jag över lite medelgrovt havssalt innan jag gräddade dem. Det kan jag rekommendera! Alla bröd och bullar blir alltid bäst om man inte tar för mycket mjöl. Degen ska vara lite kladdig då blir det bäst. I bullar använder jag vit baksirap istället för socker.
monac19 februari 2008
krossat linfrö & råriven morot tycker jag både gör bröder saftigt & håller det dito. Håller med tidigare inlägg i att inte arbeta in för mycket mjöl i degen.
Jessika19 februari 2008
Mitt absoluta favoritbröd är detta. Det brukar sällan bli torrt. Morotsbröd
Över huvudtaget att ha i nötter, frukt och rotfruktar i bröd brukar göra att det håller sig saftigare.
Jag har börjat baka mer och mer bröd här hemma, dels för att det är godare och dels för att det är billigare.
Men jag tycker att brödet blir så torrt efter bara någon dag. Har alltid i ett par ägg i degen men det hjälper inte. Har ni några tips???
försök att ha i mindre mjöl... och aldrig mer än 50 gr jäst till 1 liter vätska... mycket jäst i en deg gör att beödet oftast smakar jäst när det är en dag gamalt....
jag brukar blötlägga havregryn i hettvatten och ha i degen (när det svalnat alltså) och det gör brödet saftigt....
mitt recept på brödkakor är ett jätte bra recept man kan ta vilket mjöl man vill... o det är enkelt att baka.....
har man grövre mjöl så som graham eller grovt rågmjöl ska man försöka ha degen så lös som möjligt så mjölet suger upp vätskan...
när man bakar ut brödet sedan ska man arbeta degen så lite som möjligt....
hoppas det blir bättre av dessa tips... ha en bra alla hjärtans dag (L)
Nja, bröd som ligger framme känns ju torrt ganska snabbt. Jag brukar göra småbaguetter/frallor i storlek med mitt skapligt grova bröd och när det svalnat dela dem innan jag fryser in dem. Tar man fram dem frysta är det jättegott att antingen tina snabbt i micron eller vilket jag föredrar stoppa ner dem i brödrosten...då får man lite nybaktlukt på köpet :)
Mindre mjöl och ett bra tips är att skålla mjölet.
Menar ni att den mängden mjöl som står i recepten ska minskas?? Varför, kan man undra, står det då så mycket mjöl om man inte ska ha det??
Undrar novisen som inte bakat så länge...
http://www.matklubben.se/recept/tekakor_med_havregryn_1577.html
Det här är ett jättebra recept som jag använt mycket de senaste åren.
Frys in det nybakta brödet så fort det kallnat och ta inte fram för mycket åt gången, så har du fräscht bröd när du ska äta en macka.
Jag brukar blötlägga havregryn eller rågflingor det suger upp vattnet och brödet blir saftigare.
Låt degen vara kladdid, inte för mycket mjöl samt 1 pkt jäst till 1 liter degvätska.
Lycka till med baket
Tack alla för alla tips. Idag misslyckades brödbaket totalt. Dubblade receptet och det blev inte alls lika bra som sist.................
Tack alla för alla tips. Idag misslyckades brödbaket totalt. Dubblade receptet och det blev inte alls lika bra som sist.................
gör du degen för hand eller har du maskin?
Menar ni att den mängden mjöl som står i recepten ska minskas?? Varför, kan man undra, står det då så mycket mjöl om man inte ska ha det??
Undrar novisen som inte bakat så länge...
du får olika degar beroende på om du gör degen för hand eller via maskin för en maskin orkar knåda in mjölet bättre... men ofta står det nog mer mjöl än vad det ska vara såvida det inte är en lös deg... man får ta lite mjöl i taget o fylla på tills degen är "kladdig men inte keltig" hmm svårt att förklara det där... för degen blir lite fastare när den jäser ... lite mjöl på bakbordet brukar räcka när degen har jäst...
ja, jag kanske förstår vad du menar....:) är nog ungefär som man gör när man ska göra paltsmeten då.....
Tack för förklaringen..
Idag har jag gjort formfranska och jag märkte en stor skillnad på bröd när jag inte hade så mycket mjöl i....Konsistensen gjorde jag som när jag gör palt. Det var ett bra utgångsmärke för mig...(Y)
Så tack mamma modesty för att du talade om det..(Y)
Använder maskin och tycker inte jag har för mycket mjöl i. Den känns väldans kladdig, men jag får väl öva och öva och öva och öva.
Övning ger färdighet sägs det ju..:p Och nu tycker jag attt jag börjar fatta riktigt bra....Så det blir säkert samma för dig..
min hälsolimpa är INTE torr
men jag fryser in de som inte går åt förståss
vi är bara två som bor här just nu så jag fryser in ½ limpan
Rekommenderar att byta ut en del av jästen mot surdeg. Jag använder främst rågsurdeg. Tar längre tid att jäsa men kalljäses med fördel över natten. Blir betydligt mer hållbart men också godare och saftigare.
I ett recept med 50 g jäst tar jag endast 15-20 g av jästen och tillsätter drygt 1 dl surdeg.
min hälsolimpa är INTE torr
men jag fryser in de som inte går åt förståss
vi är bara två som bor här just nu så jag fryser in ½ limpan
Nä, den är verkligen inte torr. Supergod efter nån dag.. supergod eftar ha varit fryst..
Jag tycker aldrig att hembakt bröd är gott dagen efter om det får ligga framme. Själv bakar jag varje vecka ett bröd som får jästa över natten. (Se min sida). Dessa bröd fryser jag in så fort de kallnat för att sedan tinas i micron när man ska äta dem. Ack så goda!(L) Sista gången strödde jag över lite medelgrovt havssalt innan jag gräddade dem. Det kan jag rekommendera! Alla bröd och bullar blir alltid bäst om man inte tar för mycket mjöl. Degen ska vara lite kladdig då blir det bäst. I bullar använder jag vit baksirap istället för socker.
krossat linfrö & råriven morot tycker jag både gör bröder saftigt & håller det dito. Håller med tidigare inlägg i att inte arbeta in för mycket mjöl i degen.
Mitt absoluta favoritbröd är detta. Det brukar sällan bli torrt.
Morotsbröd
Över huvudtaget att ha i nötter, frukt och rotfruktar i bröd brukar göra att det håller sig saftigare.