Ja det verkar som att man får ta med sig bössan och "Janne Vängmans licensen" och göra en sväng i skogen, det blir ju bara mer och mer köttmängd...!
Men jag litar på er och vill ju absolut inte att maten ska ta slut så vi lägger till några kilon till för säkerhets skull. Tack alla för engagemanget och alla råd.
boz196517 januari 2010
Skrivet av jas65 den 17 jan 2010
Hej,
För gryt kött så rekommenderar man 200gr-250gr per person.
Mvh
Anders
Hahaha! Du är rolig, du! :)
Man räknar alltid mindre kött i en gryta än om man skulle servera t.ex. en biff eller en kotlett.
Ska man servera t.ex. enbart kött, sås och potatis räknar man 125 - 150 g till en normalportion. Till gryta räknar man 80 - 100 g/port.
hansdotter17 januari 2010
Ett litet tillägg- kolla så att det inte finns allergiker...jordnötter i maten kan ställa det för en del.
Lycka till med festen!!!
jimboz17 januari 2010
Den där tabellen kanske funkar i Asien men knappast hemma hos mig.(N)
Man måste kolla vilket klientel som skall närvara, hur många ungdomar, vuxna osv.
Skulle jag få endast 2 Msk sås på tallriken skulle jag nog bli förbannad..
Gnurf17 januari 2010
80 personer, 40 liter sås.
Fick Ni inte läre Er nånting i Hemkunskapen...(Y)
busan3717 januari 2010
Skrivet av Gnurf den 17 jan 2010
80 personer, 40 liter sås.
Fick Ni inte läre Er nånting i Hemkunskapen...(Y)
Hihi, ja det borde räcka, för övrigt håller jag med flera av föregående talare om att det är bättre med för mycket mat så att det säkert räcker. Det är min största fasa när jag ska bjuda på mat, att det inte ska räcka.
boz196517 januari 2010
Så till en gnurfportion går det 1½ kilo kött och två liter sås? *ASG*
Gnurf17 januari 2010
Nope...jag dietar min käre Bozze...det kan väl inte ha undgått någon...:)
Jag snackar off-season nu. Grillsäsongen...(L)
MajaZoya26 januari 2010
Ja nu har vi (egentligen gubben min) fixat gryta av 12 kg kött och imorgon blir det 2 kg till som skall vara mjölkfritt så nu borde väl alla bli mätta (vi har ju inga "Gnurfar" här.
Det är fantastiskt här på landsbygden, snackade runt lite i byn och vips hade vi massor av kött i köket att laga av. Nu ser vi bara fram mot en hejdundrande fest!
jas6526 januari 2010
Skrivet av boz1965 den 17 jan 2010
Skrivet av jas65 den 17 jan 2010
Hej,
För gryt kött så rekommenderar man 200gr-250gr per person.
Mvh
Anders
Hahaha! Du är rolig, du! :)
Man räknar alltid mindre kött i en gryta än om man skulle servera t.ex. en biff eller en kotlett.
Ska man servera t.ex. enbart kött, sås och potatis räknar man 125 - 150 g till en normalportion. Till gryta räknar man 80 - 100 g/port.
Nä du.
Willys rekommender 200-250 gram så det är inta bara jag. Antar att Willys i Landskrona har samma rekomendationer som de har i Malmö:) Jag brukar räkna med 200-250 gram och 1,5-2 dl sås per person.
Mvh
Anders
jimboz26 januari 2010
Gör om hela gänget till Veganer och kasta en hink med vatten på dom vettja :p(Y)
bernit26 januari 2010
Skrivet av bakakaka den 17 jan 2010
Oj, det var varierande rekomendationer. Men 50-250 gr / pers. blir alltså lagom :)
Jag antar att det skall vara ytterligare ingredienser i grytan än bara kött så jag sklulle räkna min 200 g / pers, jämför med en normal grillad biff 200g - det blir inte mindre för att det är en gryta.:p
Ulrika9126 januari 2010
Idag gjorde jag en liten gryta endast till mig själv, tog 175 g kött och det var precis lagom.. Hade bara en vattenbaserad sås med morot, lök och kryddor i.
FruAst26 januari 2010
Skrivet av boz1965 den 17 jan 2010
Man räknar alltid mindre kött i en gryta än om man skulle servera t.ex. en biff eller en kotlett.
Ska man servera t.ex. enbart kött, sås och potatis räknar man 125 - 150 g till en normalportion. Till gryta räknar man 80 - 100 g/port.
Helt rätt Bozzen, enligt alla rekommendationer rätta köttmängder. (Gnurfar har större, men han är ju inte bjuden eller:)) Om man tänker sig att mumsa i sig en hamburgare så har alla koll på att en 90grammare är lagom portion för en vuxen kvinna. Okej, män äter en 150grammare men vi BÖR faktiskt inte äta mer än så. De flesta av oss gör inte av med så mycket energi. Gnurfen har ju tuggat i sig mer än så och är nu aktiv i diettråden BEACH 2010. I alla fall tar du 150 g kött i en gryta + grönsaker/person bör du klara dig från att det inte räcker, även om det dyker upp en flock hungriga arbetare. Har du både potatis/ris/pasta och bröd lär alla bli mätta!
Lycka till(Y)
siggemums26 januari 2010
:D Nu väntar vi med stor spänning om det ska räcka eller kanske bli massor över..
Lycka till!(Y)
redd26 januari 2010
Köttåtgången går ju att reglera till viss grad med mängden sås, mycket och tjock samt smakrik sås gör normalt att man tar mer av tillbehören och det går åt mindre kött. Kan vara värt att veta om gästlistan ökar radikalt när man redan köpt hem all mat.
Tips på festen kan vara att värma upp maten igen framåt småtimmarna, alltid uppskattat att slippa åka förbi den lokala syltan eller riskera att tända eld på köket när man kommer hem ;P
boz196526 januari 2010
Skrivet av jas65 den 26 jan 2010
Willys rekommender 200-250 gram så det är inta bara jag. Antar att Willys i Landskrona har samma rekomendationer som de har i Malmö:) Jag brukar räkna med 200-250 gram och 1,5-2 dl sås per person.
Mvh
Anders
Tja, nu räknar jag ju inte i Willys-portioner utan efter det jag lärde mig på kockutbildningen och som även min erfarenhet säger är rimligt såvida man inte ska servera ett gäng utsvultna brottare. Willys vill ju sälja så mycket som möjligt, så det är klart att de räknar med mer. Ska man följa de s.k. "rekommendationerna" så är det inte så konstigt att svenska folket bara blir fetare och fetare.
Vi har inte Willys i Landskrona - närmaste finns i Helsingborg. :p
mooseella27 januari 2010
Skrivet av nmy955g den 14 jan 2010
Vår förening ska ordna en fest för 80 personer och jag ska vara med och laga maten. Vi ska göra en indisk currygryta av älgkött med ris. Det är tillbehör till som ananas, gurka, russin, bananer och jordnötter. Är det någon som vet hur mycket kött vi ska beräkna per portion.
Vi har ingen förrätt och någon enklare efterrätt som pannacotta eller kaka till kaffet.
100 g / portion räcker långt när det är i en gryta. Det ä ju annat i också. Men tänk på att den del äter stora portioner och andra äter kanske bara en halv. så är det många storätere med får man göra mera helt enkelt.
jas6527 januari 2010
Beräkna mat och råvaror
Soppa
som förrätt: 1 1/2 – 2 dl
som varmrätt: 2 1/2 – 3 dl
som dessert: 1 1/2 – 2 dl
Förrätter
gravad och inkokt fisk: 100 g
rökt fisk: 75 g
skaljdjur (i sallader): 50 – 100 g
skaldjur (naturella): 200 – 250 g
grönsaker (kokta): 200 g
grönsaker (i sallader): 50 – 75 g
kött: 50 – 75 g
frukt: 125 – 150 g
Varmrätter
fiskfilé: 150 g
plattfisk: 300 g
rundfisk: 250 g
rökt fisk: 150 – 200 g
kött utan ben: 125 g
kött utan ben (till grytor): 75 – 100 g
kött med ben: 175 g
kött med ben (till grytor): 125 g
kött med mycket ben: 175 – 200 g
färs: 75 – 100 g
anka: 450 – 500 g
duva: 300 – 400 g
fasan: 250 g
gås: 400 – 500 g
höns: 250 – 300 g
kalkon: 250 – 300 g
kalkon (mini): 250 – 300 g
kyckling: 250 g
kyckling (till gryträtter): 175 g
kyckling (delar): 150 g
kyckling, grillad: 200 – 250 g
kyckling, grillad (utan ben till sallad): 75 g
Tillbehör
grönsaker, kokta: 75 g
grönsaker, råa i sallad: 50 – 75 g
grönsaker, till soppor: 75 – 100 g
grönsaker, till stuvning: 50 – 100 g
gruka, inlagd: 50 g
gurka, salt-, ättiks-: 25 g
rödbetor, inlagda: 50 g
syltlök, inlagd: 25 g
tomater, syltade: 25 – 50 g
potatis, till kokning: 200 g
potatis, till stekning: 250 g
potatis, till gratäng: 200 g
potatis, till mos: 200 – 250 g
pommes frites: 150 g
ris: 50 g
pasta: 70 g
sås, gratäng: 1 dl
sås, sky: 1/3 – 1/2 dl
sås, stek: 1/2 – 3/4 dl
stuvning: 1/2 – 1 dl
Desserter m.m.
kräm: 1 1/4 dl
soppa: 1 1/2 – 2 dl
bär, färska: 100 – 150 g
bär, djupfrysta utan socker: 75 – 100 g
bär, djupfrysta med socker eller lag: 100 – 125 g
frukt, färsk: 125 – 175 g
frukt, hermetiserad, med lag: 100 – 175 g
frukt, hermetiserad, utan lag: 75 – 100 g
glass: 75 – 125 g
grädde, gräddfil, etc.: 1/4 dl
grädde, visp: 1/2 dl
gräddfil, crème fraiche, till sås: 1/4 – 1/2 dl
vaniljsås: 1 dl
ost, till ostbricka: 75 – 100 g
Ja det verkar som att man får ta med sig bössan och "Janne Vängmans licensen" och göra en sväng i skogen, det blir ju bara mer och mer köttmängd...!
Men jag litar på er och vill ju absolut inte att maten ska ta slut så vi lägger till några kilon till för säkerhets skull. Tack alla för engagemanget och alla råd.
Hej,
För gryt kött så rekommenderar man 200gr-250gr per person.
Mvh
Anders
Hahaha! Du är rolig, du! :)
Man räknar alltid mindre kött i en gryta än om man skulle servera t.ex. en biff eller en kotlett.
Ska man servera t.ex. enbart kött, sås och potatis räknar man 125 - 150 g till en normalportion. Till gryta räknar man 80 - 100 g/port.
Ett litet tillägg- kolla så att det inte finns allergiker...jordnötter i maten kan ställa det för en del.
Lycka till med festen!!!
Den där tabellen kanske funkar i Asien men knappast hemma hos mig.(N)
Man måste kolla vilket klientel som skall närvara, hur många ungdomar, vuxna osv.
Skulle jag få endast 2 Msk sås på tallriken skulle jag nog bli förbannad..
80 personer, 40 liter sås.
Fick Ni inte läre Er nånting i Hemkunskapen...(Y)
80 personer, 40 liter sås.
Fick Ni inte läre Er nånting i Hemkunskapen...(Y)
Hihi, ja det borde räcka, för övrigt håller jag med flera av föregående talare om att det är bättre med för mycket mat så att det säkert räcker. Det är min största fasa när jag ska bjuda på mat, att det inte ska räcka.
Så till en gnurfportion går det 1½ kilo kött och två liter sås? *ASG*
Nope...jag dietar min käre Bozze...det kan väl inte ha undgått någon...:)
Jag snackar off-season nu. Grillsäsongen...(L)
Ja nu har vi (egentligen gubben min) fixat gryta av 12 kg kött och imorgon blir det 2 kg till som skall vara mjölkfritt så nu borde väl alla bli mätta (vi har ju inga "Gnurfar" här.
Det är fantastiskt här på landsbygden, snackade runt lite i byn och vips hade vi massor av kött i köket att laga av. Nu ser vi bara fram mot en hejdundrande fest!
Hej,
För gryt kött så rekommenderar man 200gr-250gr per person.
Mvh
Anders
Hahaha! Du är rolig, du! :)
Man räknar alltid mindre kött i en gryta än om man skulle servera t.ex. en biff eller en kotlett.
Ska man servera t.ex. enbart kött, sås och potatis räknar man 125 - 150 g till en normalportion. Till gryta räknar man 80 - 100 g/port.
Nä du.
Willys rekommender 200-250 gram så det är inta bara jag. Antar att Willys i Landskrona har samma rekomendationer som de har i Malmö:) Jag brukar räkna med 200-250 gram och 1,5-2 dl sås per person.
Mvh
Anders
Gör om hela gänget till Veganer och kasta en hink med vatten på dom vettja :p(Y)
Oj, det var varierande rekomendationer. Men 50-250 gr / pers. blir alltså lagom :)
Jag antar att det skall vara ytterligare ingredienser i grytan än bara kött så jag sklulle räkna min 200 g / pers, jämför med en normal grillad biff 200g - det blir inte mindre för att det är en gryta.:p
Idag gjorde jag en liten gryta endast till mig själv, tog 175 g kött och det var precis lagom.. Hade bara en vattenbaserad sås med morot, lök och kryddor i.
Man räknar alltid mindre kött i en gryta än om man skulle servera t.ex. en biff eller en kotlett.
Ska man servera t.ex. enbart kött, sås och potatis räknar man 125 - 150 g till en normalportion. Till gryta räknar man 80 - 100 g/port.
Helt rätt Bozzen, enligt alla rekommendationer rätta köttmängder. (Gnurfar har större, men han är ju inte bjuden eller:)) Om man tänker sig att mumsa i sig en hamburgare så har alla koll på att en 90grammare är lagom portion för en vuxen kvinna. Okej, män äter en 150grammare men vi BÖR faktiskt inte äta mer än så. De flesta av oss gör inte av med så mycket energi. Gnurfen har ju tuggat i sig mer än så och är nu aktiv i diettråden BEACH 2010. I alla fall tar du 150 g kött i en gryta + grönsaker/person bör du klara dig från att det inte räcker, även om det dyker upp en flock hungriga arbetare. Har du både potatis/ris/pasta och bröd lär alla bli mätta!
Lycka till(Y)
:D Nu väntar vi med stor spänning om det ska räcka eller kanske bli massor över..
Lycka till!(Y)
Köttåtgången går ju att reglera till viss grad med mängden sås, mycket och tjock samt smakrik sås gör normalt att man tar mer av tillbehören och det går åt mindre kött. Kan vara värt att veta om gästlistan ökar radikalt när man redan köpt hem all mat.
Tips på festen kan vara att värma upp maten igen framåt småtimmarna, alltid uppskattat att slippa åka förbi den lokala syltan eller riskera att tända eld på köket när man kommer hem ;P
Willys rekommender 200-250 gram så det är inta bara jag. Antar att Willys i Landskrona har samma rekomendationer som de har i Malmö:) Jag brukar räkna med 200-250 gram och 1,5-2 dl sås per person.
Mvh
Anders
Tja, nu räknar jag ju inte i Willys-portioner utan efter det jag lärde mig på kockutbildningen och som även min erfarenhet säger är rimligt såvida man inte ska servera ett gäng utsvultna brottare. Willys vill ju sälja så mycket som möjligt, så det är klart att de räknar med mer. Ska man följa de s.k. "rekommendationerna" så är det inte så konstigt att svenska folket bara blir fetare och fetare.
Vi har inte Willys i Landskrona - närmaste finns i Helsingborg. :p
Vår förening ska ordna en fest för 80 personer och jag ska vara med och laga maten. Vi ska göra en indisk currygryta av älgkött med ris. Det är tillbehör till som ananas, gurka, russin, bananer och jordnötter. Är det någon som vet hur mycket kött vi ska beräkna per portion.
Vi har ingen förrätt och någon enklare efterrätt som pannacotta eller kaka till kaffet.
100 g / portion räcker långt när det är i en gryta. Det ä ju annat i också. Men tänk på att den del äter stora portioner och andra äter kanske bara en halv. så är det många storätere med får man göra mera helt enkelt.
Beräkna mat och råvaror
Soppa
som förrätt: 1 1/2 – 2 dl
som varmrätt: 2 1/2 – 3 dl
som dessert: 1 1/2 – 2 dl
Förrätter
gravad och inkokt fisk: 100 g
rökt fisk: 75 g
skaljdjur (i sallader): 50 – 100 g
skaldjur (naturella): 200 – 250 g
grönsaker (kokta): 200 g
grönsaker (i sallader): 50 – 75 g
kött: 50 – 75 g
frukt: 125 – 150 g
Varmrätter
fiskfilé: 150 g
plattfisk: 300 g
rundfisk: 250 g
rökt fisk: 150 – 200 g
kött utan ben: 125 g
kött utan ben (till grytor): 75 – 100 g
kött med ben: 175 g
kött med ben (till grytor): 125 g
kött med mycket ben: 175 – 200 g
färs: 75 – 100 g
anka: 450 – 500 g
duva: 300 – 400 g
fasan: 250 g
gås: 400 – 500 g
höns: 250 – 300 g
kalkon: 250 – 300 g
kalkon (mini): 250 – 300 g
kyckling: 250 g
kyckling (till gryträtter): 175 g
kyckling (delar): 150 g
kyckling, grillad: 200 – 250 g
kyckling, grillad (utan ben till sallad): 75 g
Tillbehör
grönsaker, kokta: 75 g
grönsaker, råa i sallad: 50 – 75 g
grönsaker, till soppor: 75 – 100 g
grönsaker, till stuvning: 50 – 100 g
gruka, inlagd: 50 g
gurka, salt-, ättiks-: 25 g
rödbetor, inlagda: 50 g
syltlök, inlagd: 25 g
tomater, syltade: 25 – 50 g
potatis, till kokning: 200 g
potatis, till stekning: 250 g
potatis, till gratäng: 200 g
potatis, till mos: 200 – 250 g
pommes frites: 150 g
ris: 50 g
pasta: 70 g
sås, gratäng: 1 dl
sås, sky: 1/3 – 1/2 dl
sås, stek: 1/2 – 3/4 dl
stuvning: 1/2 – 1 dl
Desserter m.m.
kräm: 1 1/4 dl
soppa: 1 1/2 – 2 dl
bär, färska: 100 – 150 g
bär, djupfrysta utan socker: 75 – 100 g
bär, djupfrysta med socker eller lag: 100 – 125 g
frukt, färsk: 125 – 175 g
frukt, hermetiserad, med lag: 100 – 175 g
frukt, hermetiserad, utan lag: 75 – 100 g
glass: 75 – 125 g
grädde, gräddfil, etc.: 1/4 dl
grädde, visp: 1/2 dl
gräddfil, crème fraiche, till sås: 1/4 – 1/2 dl
vaniljsås: 1 dl
ost, till ostbricka: 75 – 100 g
Mvh
Anders
Najs tabell, Anders. :Z
Var hittar du 250 g kött/port. till grytor i den?